“El projecte que us presentem no és només per fer front a la sequera, sinó que és un projecte estructural fruit d’una estratègia que fa anys que treballem”, anunciava a l’inici de la presentació del projecte l’alcaldessa de Sabadell, Marta Farrés.
I és que la xarxa que impulsaran el consistori i Aigües de Sabadell preveu unes xifres d’autoabastiment envejables per a molts municipis de l’arc metropolità. El projecte pretén incrementar l’ús d’aigües regenerades i freàtiques, procedents de la depuradora i del subsol, el que permetria recuperar al voltant de 2hm3, és a dir, el 20% de l’aigua que anualment es consumeix a Sabadell. Aquesta aigua recuperada, malgrat que no servirà per al consum humà, es podrà destinar al reg, a netejar carrers o a processos industrials, d’entre altres.
En aquest sentit, segons ha destacat l’alcaldessa Farrés “la qualitat de la seva aigua regenerada és notablement alta i es pot utilitzar per a tot excepte per al consum humà“. Per aquest motiu, ha reafirmat la seva intenció “d’arribar al més lluny possible i fer servir l’aigua regenerada i freàtica sempre que sigui possible“.
Aquest macroprojecte suposarà una inversió de més de 2 M € que, més enllà de la situació de sequera, permetrà adaptar la ciutat a l’emergència climàtica. Les obres s’iniciaran aquest any i el conjunt d’aquestes obres està previst que finalitzin l’any 2025.
Durant la roda de premsa, s’ha volgut fer valdre el fet que “els sabadellencs i sabadellenques han fet els deures” i és que la ciutat pot presumir de ser un dels municipis més estalviadors.
Si ens fixem en l’aigua regenerada produïda l’any 2023, Sabadell va incrementar en un 73% la seva producció respecte al 2022. Perquè ens fem una idea aproximada, aquesta xifra es tradueix en el fet que Aigües Sabadell va subministrar l’any passat el que equivaldria a més de 20 piscines olímpiques. Una producció que es veurà encara més reforçada amb les obres que l’Ajuntament i Aigües Sabadell van posar en marxa des del mes de juliol per portar l’aigua regenerada des de Riu-sec fins al barri de Can Gambús, connectant les xarxes sud i nord.
Així mateix, un dels altres principals eixos del projecte consisteix en la potabilització de les aigües de mines i pous. Per a assolir-ho s’instal·larà una nova planta potabilitzadora a les instal·lacions de Serra d’en Camaró, on es tractarà l’aigua procedent de les mines Marí Vinyals i Ripoll i també les del pou del Parc Catalunya. L’aigua que se’n derivi no només servirà per al reg, sinó que també s’utilitzarà per a netejar carrers, per a usos industrials i, inclús amb el tractament de potabilització es podria incorporar a la xarxa d’aigua potable.
En resum, un projecte holístic que, tal com ha assegurat el president d’Aigües Sabadell, Enric Blasco, permetrà a la ciutat “ser més autosuficients i resilients“.