Primera nit d’acampada a la UB: estudiants contra el genocidi palestí

Avatar photo
Els joves que denuncien el genocidi a Palestina han passat la primera nit a l’Edifici Històric de la UB i preveuen que l’acampada duri, com a mínim, fins dimecres
Acampada

Primera nit d’acampada dels estudiants que han dormit a l’Edifici Històric de la Universitat de Barcelona per denunciar el genocidi de Palestina. El Comitè Estudiantil en Solidaritat amb el Poble Palestí de la UB es va encarregar de la convocatòria per exigir que la universitat trenqui les relacions institucionals amb Israel. Uns 500 joves van arribar ahir al claustre de l’Edifici després de manifestar-se i, un cop dins, aproximadament una cinquantena de persones van muntar les tendes de campanya per dormir-hi, tal com explica una de les joves. De moment, la previsió és que l’acampada duri fins dimecres, tot i que no descarten que de forma assembleària es decideixi allargar-ho. 

Demà dimecres també està previst que la institució universitària celebri un claustre extraordinari per valorar aquests fets. El rector de la UB, Joan Guàrdia, va comparèixer ahir per expressar el seu suport amb la protesta dels joves, afirmant que la comunitat universitària és ‘activa, crítica i està compromesa’. “Com a rector, em sento profundament commogut davant la desproporció en la resposta militar dels últims mesos”, explica Guàrdia. Tot i això, la perspectiva dels joves sobre aquest fet es distancia d’aquestes paraules.

Acampada
Pancartes penjades a l’Edifici Històric de la UB.

La Rafaela és estudiant de la Universitat de Barcelona i, com els seus companys, també ha passat la primera nit acampant. Explica que el posicionament del rector sobre el genocidi de Palestina ‘no és real’ perquè la ‘universitat encara manté convenis de pràctiques amb centres d’Israel’, així com altres relacions institucionals. “No està de la nostra part tot i que digui que sí”, critica la Rafaela. Tot i que la majoria d’acampants són estudiants, a la zona també s’ha pogut veure com alguns simpatitzants s’apropaven per donar suport.

Des del rectorat ho neguen

Tot i que el rector no està present avui a Barcelona, des del servei de premsa de la Universitat neguen que la UB tingui cap tipus de col·laboració amb l’estat d’Israel. “No col·laborem amb cap universitat ni cap centre de recerca que estigui alineat amb accions que vulneren els drets humans”, afirmen. En tot cas, la demanda dels estudiants sobre el trencament de relacions amb Israel també es trasllada a la Generalitat de Catalunya i l’Estat espanyol.

Acampada
Estudiants aquest matí al claustre de la UB.

L’Aitor és un altre jove que ha acampat a l’Edifici Històric aquesta primera nit. Afirma que ‘l’ànim i l’entusiasme’ de tots és fort, i estan compromesos amb la causa per defensar els drets humans del poble palestí. Segons diu, no han acabat de decidir quin dia marxaran, ja que saben que el diumenge la UB es convertirà en un col·legi electoral per les eleccions del Parlament de Catalunya. Un fet que podria ser crucial per la protesta. Amb una assemblea determinaran quants dies més s’acampen o si, finalment, marxen demà dimecres. També dependrà de la decisió que es prengui al claustre extraordinari.

Onada de protestes a Espanya

La primera mobilització d’aquest tipus es va dur a terme a València, i Barcelona ha seguit l’exemple per mostrar el suport i condemnar el genocidi palestí. Tal com ha explicat l’Aitor, altres ciutats com Madrid o Bilbao també repetiran la mateixa fórmula durant els pròxims dies i faran acampada als centres universitaris.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Activat el pla INUNCAT per fortes pluges a Catalunya

Notícia següent

La Generalitat de Catalunya deroga l’emergència per sequera

Notícies relacionades