La ciutat de Barcelona es prepara per a un dissabte intens en esdeveniments i desplaçaments, però també amb controvèrsia. D’una banda, l’Estadi Olímpic Lluís Companys acollirà demà el concert multitudinari d’Aitana. De l’altra, el centre de la ciutat es convertirà en l’epicentre de la manifestació de l’Orgull LGBTQIA+, un dels actes centrals del Pride Barcelona 2025. Davant d’aquest escenari de mobilitat complexa, la mesura que més crítiques ha aixecat no és tant la logística sinó la nova política d’accés amb vehicle privat al recinte de Montjuïc: només podran accedir-hi aquells que hagin comprat prèviament una plaça d’aparcament per 12 euros.
"Els assistents al concert d’Aitana que tinguin intenció d’accedir-hi en cotxe hauran de reservar estacionament amb antelació a través del portal Enterticket", ha avisat l’Estadi, que a més, ha recordat que només qui hagi adquirit aquest tiquet podrà entrar amb vehicle a Montjuïc, mesura que ha estat justificada per raons de seguretat i per la coincidència amb la marxa de l’Orgull, que tallarà diversos carrers del centre i dificultarà la mobilitat general. El problema esdevé quan aquestes entrades als pàrquings, s'han esgotat en poques hores.
No obstant això, la decisió de cobrar per aparcar en espais habitualment gratuïts —com els recintes de terra ja habituals per a concerts a Montjuïc— ha estat titllada d’“oportunista” per molts usuaris a les xarxes socials. “És el mateix lloc de sempre, i ara, perquè coincideixen dos actes, et cobren 12 euros per deixar el cotxe on abans no et demanaven res”, lamentava una usuària a X, fent referència al fet que en concerts anteriors com Lola Índigo o Imagin Dragons, es va poder accedir sense restriccions.
Des de l’organització s’argumenta que la gestió del trànsit i l’accés controlat és indispensable per evitar col·lapses i garantir la seguretat dels vianants, però molts aficionats a la música consideren que s’ha prioritzat el lucre per sobre de l’experiència del públic.
Alternatives de transport públic
Per fer front a aquesta jornada de gran afluència, Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) ha habilitat dos serveis especials d’autobusos llançadora: un que connectarà la plaça d’Espanya amb l’Estadi Olímpic, i un altre que sortirà des de l’aparcament de Fira 2. Aquests vehicles articulats circularan amb una freqüència d’entre 3 i 4 minuts a partir de les 17.15 h, i l’última baixada serà a la 1 de la matinada. Tots els títols integrats de transport són vàlids.
A més, el metro funcionarà tota la nit i reforçarà la presència de personal d’atenció i seguretat, especialment a l’estació d’Espanya (L1 i L3), la més propera al recinte olímpic. Tanmateix, les obres d’estiu afecten parcialment les línies L4 i L11, per la qual cosa es recomana planificar amb temps les rutes alternatives.
Els talls de trànsit previstos per a la manifestació del Pride, afectaran 25 línies de bus, i especialment l’avinguda Maria Cristina —una de les vies d’accés habitual a Montjuïc— romandrà tallada fins a les 17 h.
El dilema: planificació o negoci?
Molts ciutadans entenen la complexitat de gestionar una jornada amb dos grans esdeveniments simultanis, però d'altres apunten que el pagament d'aparcaments abans gratuïts sembla més una excusa per monetitzar l'afluència que una mesura real de regulació.
Amb la ciutat a punt de bullir en activitats, el debat queda servit: és lícit cobrar per un aparcament bàsic en un espai públic, o hauria d’haver-se apostat més fort per una mobilitat col·lectiva realment accessible per tothom?