Barcelona inicia l’expropiació de la Casa Trias i La Miranda per crear nous equipaments públics al Park Güell

La Casa Trias encara no té definit el seu futur ús i la Miranda seguirà gestionada per una entitat social del barri

18 de juliol de 2025 a les 10:26h

La comissió de govern de l’Ajuntament de Barcelona ha aprovat la relació de béns i drets dels afectats per les expropiacions de dues finques del Park Güell i el seu entorn, al barri de la Salut. Són La Miranda, situada a l’avinguda del Coll del Portell, 74, i la Casa Trias, ubicada dins el mateix recinte del Park Güell. L’aprovació és el pas previ a la notificació als afectats de l’inici del procediment d’expropiació i consisteix a identificar els béns i drets afectats per l’expropiació que s’hauran d’indemnitzar. A partir d’aquí s’iniciarà el procés per arribar a un acord econòmic.

Les dues expropiacions han de servir per crear dos nous equipaments municipals a l’àmbit del Park Güell i estan inclosos dins el pla d’inversions 2023-27, que preveu destinar fins a 39 milions d'euros a la millora del parc i els seus entorns.

 La Casa Trias, una residència privada al Park Güell

La Casa Trias és una de les tres residències privades que es van construir a començaments del segle XX a l’interior del Park Güell i que avui dia continua sent privada. Un cop es completi l’expropiació, l’edifici passarà a formar part del patrimoni de la ciutat i dels edificis públics a l’interior del recinte juntament amb la Casa del Guarda i la Casa Museu. De moment encara no se n’han definit els usos futurs. La casa va ser propietat de Martí Trias i Domènech i actualment encara és propietat dels seus descendents. 

La Miranda, un nou equipament per consolidar el projecte comunitari del barri

El govern municipal també ha impulsat l’adquisició de La Miranda. En aquest cas, l’immoble està situat al perímetre del Park Güell, a l’avinguda del Coll del Portell. En conjunt, el solar que ocupa La Miranda és una parcel·la de 455 metres quadrats i un sòl qualificat de sistema d’equipaments comunitaris i dotacionals. Amb l’aprovació del pla especial urbanístic de la zona, el juny de 2024, l’Ajuntament va definir els usos culturals de l’equipament, en va establir la titularitat pública, i en va justificar l’interès públic de l’expropiació, pas previ i necessari per poder-lo adquirir.

L’associació La Miranda exerceix la seva activitat en aquest edifici de propietat privada des de 2002 en règim de lloguer, tot i que la baixada d’ingressos a causa de la pandèmia va posar en risc l’activitat de l’equipament. Amb l’adquisició, el Districte de Gràcia podrà cedir la gestió a l’entitat perquè pugui mantenir les activitats que ha realitzat les darreres dues dècades.

La Miranda és una associació privada amb vocació de servei públic que té com a principals objectius fomentar la interrelació personal, potenciant la creativitat i convivència entre els veïns del barri de la Salut. Actualment, l’associació està formada per més d’un centenar de socis i és l’entitat gestora del Projecte Salutem Accions Comunitàries del barri de la Salut.

Sobre l'autor
C CIUTAT
Redacció
Veure biografia
El més llegit