El Gran Teatre del Liceu ha estat escenari d’una gran polèmica després del concert de Cap d’Any a càrrec de la Hollywood Symphony Orchestra, que ha aixecat una onada de crítiques a les xarxes socials. El públic, que esperava un recital de primer nivell a l’altura de la institució, va quedar decebut davant la mala sonoritat de l’orquestra i la desafinació d’alguns instruments. Diverses peces que van interpretar, com La guerra de les galàxies de John Williams o Pirates del Carib de Hans Zimmer, van generar especial rebuig, ja que les versions ofertes per l’orquestra no s’assemblaven gens a les originals.
Alguns assistents, que havien pagat fins a 80 euros per les entrades, no van dubtar a expressar la seva insatisfacció a les xarxes socials, destacant la mala acústica del Liceu i la debilitat de la interpretació, especialment de la trompeta, que va sonar desafinada. Les crítiques es van multiplicar en els dies posteriors, i s’han sumat al malestar generalitzat que ja s’havia manifestat en altres concerts programats durant les festes de Nadal.
La majoria d’aquestes crítiques s’han centrat en la productora NK Prodarte, responsable de la promoció de l’orquestra. Aquesta companyia, que ofereix una desena d’orquestres de gira a Europa, ha estat acusada d’oferir un espectacle de baixa qualitat sota el nom de la Hollywood Symphony Orchestra, que molts consideren una formació amateur, tot i que es presenta com una orquestra de prestigi nord-americà.
Segons alguns assistents, el fet que aquests concerts es presentin sota el paraigua del Liceu ha creat confusions, ja que el públic els associa amb la programació habitual de la institució, que és coneguda per la seva qualitat artística. A més, diversos testimonis han indicat que la productora no va oferir les condicions mínimes per a la correcta interpretació de les peces. Un músic de l’orquestra va assegurar en una entrevista a El Matí de Catalunya Ràdio que les condicions laborals eren “les pitjors que havia vist en tota la seva carrera”, i va afegir que ni tan sols havien assajat les obres de Disney que havien de tocar en el concert.
Les queixes també han inclòs denúncies per la mala gestió dels recursos, com la falta de partitures per a tots els músics, que fins i tot ha obligat a cancel·lar alguns concerts. Els membres de l’orquestra han compartit les seves experiències a través de les xarxes socials, destacant la falta de preparació i l’organització defectuosa de les gires.
Des del Liceu, el seu director, Valentí Oviedo, ha afirmat en una entrevista a TV3 que “a partir de demà toca fer l’anàlisi del que ha passat”, tot i que ha assenyalat que el teatre no té “control de qualitat” sobre els espectacles organitzats per productors externs. El Liceu només lloga la sala a NK Prodarte, però no té cap influència sobre l’àmbit artístic de les actuacions, fet que ha generat una certa confusió entre el públic.
En aquest sentit, la productora, que opera també en altres equipaments de Barcelona, com l’Auditori, no ha volgut fer cap declaració sobre els incidents.
Quins estafadors… Tant la “Hollywood Orchestra” com la “famosa Strauss Orchestra” són la mateixa orquestra ucraïnesa