El nou servei de recollida de mobles i voluminosos a domicili, en funcionament des del 7 de juliol, ha estat molt ben rebut pels veïns i veïnes de Viladecans. En només dues setmanes, més del 63% dels mobles s’han recollit a demanda, el que representa 27.280 kg de voluminosos que ja no estan presents a la via pública.
Amb el model anterior, els mobles s’havien de deixar al carrer, al costat dels portals, en dies concrets. El nou sistema, en canvi, permet sol·licitar la recollida de dilluns a dissabte, amb un horari flexible i amb la condició que els mobles es lliurin desmuntats. D’aquesta manera, s’evita l’acumulació d’andròmines velles al carrer i es promou un entorn urbà més net.
Per fer ús del servei cal fer una sol·licitud prèvia, trucant al 93 732 82 84 o a través de l'aplicació mòbil Viladecans&Tu, que permet fer la gestió de manera senzilla, àgil i còmoda. Durant aquestes primeres setmanes d’actuació, ja s’han registrat 378 sol·licituds.
Jordi Mazón, tinent d’alcaldessa de Mobilitat, neteja i recollida de residus, ha valorat les dades positivament, malgrat que també ha fet notar que hi ha persones que encara deixen els mobles al carrer: “Hem d’estar contents per la posada en marxa del nou sistema i la seva bona acollida, però hem de continuar informant els que no el coneixen perquè s’adonin que tot són avantatges”. Mazón ha afirmat que “la recuperació dels residus va en consonància amb la missió estratègica de Viladecans de ser una ciutat neutra d'emissions, perquè ajuda a reduir les emissions de gasos d'efecte hivernacle i a conservar els recursos naturals”.
Un cop recollits, els mobles i voluminosos segueixen dos camins diferents segons el seu estat: el reciclatge i la recuperació. Els mobles de fusta que no es poden reaprofitar es trituren i es converteixen en matèria primera per fer més mobles. Els electrodomèstics es traslladen a gestors de RAEEs (Residus d'Aparells Elèctrics i Electrònics), on es recuperen els materials útils. Els mobles i voluminosos que es troben en bon estat es netegen, es reparen i es posen a la venda. D’aquesta manera es dona una segona vida als mobles que estiguin en millors condicions.
El servei té, a més, ha permès crear nous llocs de treball per a persones vulnerables. Així, aquest model no només millora la neteja de l’espai públic, sinó que també fomenta l'economia circular i la justícia social, contribuint a fer de Viladecans una ciutat més sostenible i inclusiva.