Viladecans ha signat l’Acord Climàtic de Ciutat, fent un pas més per a incorporar-se, junt amb Bilbao, al grup de les cent ciutats pilot de la Unió Europea que busquen assolir la neutralitat climàtica per a l’any 2030. L’acte de signatura el va realitzar, el 14 de juliol, Jordi Mazón, tinent d’alcaldessa de Mobilitat, neteja i recollida de residus i pilot de la Missió Clima de Viladecans, dins de la 4a edició del curs d’estiu organitzat per la plataforma de ciutats espanyoles que treballen per la neutralitat climàtica CitiES 2030 a la Universitat Internacional Menéndez Pelayo de Santander.
Amb la signatura d’aquest acord, Viladecans i Bilbao fan un pas gairebé definitiu per ser una de les nou ciutats espanyoles que formen part d’aquesta missió europea. Ara són grans capitals: Barcelona, Madrid, València, Sevilla, Saragossa, Vitòria-Gasteiz i Valladolid. Per ser “ciutat missió” faltarà només la resposta de la Comissió Europea, que arribarà després de l’estiu. Viladecans destacaria per ser la més petita de totes i la primera que no seria capital de província ni de regió metropolitana a integrar-se en aquesta aliança.
La signatura és el resultat de gairebé tres anys de treball conjunt amb CitiES 2030. L’acord s’ha elaborat involucrant activament la ciutadania, les empreses, l’àmbit acadèmic l’administració pública, seguint la metodologia de la quàdruple hèlix. Jordi Mazón considera que “més enllà de ser un compromís polític ferm, aquest pacte s’erigeix en una eina estratègica crucial per accelerar la descarbonització de la ciutat”.
Durant l’acte de signatura, el tinent d’alcaldessa va destacar que “formar part de la comunitat de Ciutats Missió Europees serà un reconeixement i una oportunitat. Ens unirem a les grans capitals espanyoles i europees per assolir el repte, amb el convenciment que només a través de la cooperació i l’aprenentatge mutu, i la implicació dels membres de la quàdruple hèlix podrem aconseguir els objectius comuns. Viladecans es posarà al nivell de les grans ciutat europees en la lluita contra el canvi climàtic”.
“Pertànyer a aquest grup de treball –va subratllar Mazón– significarà rebre un reconeixement clar a la trajectòria i el compromís de Viladecans en la lluita contra el canvi climàtic, abordant-lo des d'una perspectiva transformadora i col·laborativa”. Aquest progrés ha estat possible gràcies al suport de les més de 30 organitzacions aliades que participen activament a la Missió Clima, que forma part de l’Estratègia Viladecans 2030 de la ciutat i que té com a objectiu ser ciutat neutra en emissions de gasos d’efecte hivernacle el 2030, i negativa en emissions el 2050.