Viladecans comença un procés de plantació massiva d’arbres

El mes de juny s’han plantat 83 arbres en diversos parcs dels 1.700 que preveu el programa Viu Verd per complir la regla 3-30-300

15 de juliol de 2025 a les 17:51h

L’Ajuntament de Viladecans ha iniciat les plantacions del programa Viu Verd, una iniciativa que aposta per la renaturalització dels espais urbans i la millora de la qualitat de vida ciutadana. Durant el mes de juny ja s’han plantat 83 arbres en diversos espais com el parc de Castelldefels, el parc de la Pau, el parc de la Marina i el parc de la Muntanyeta. Les següents plantacions, que es reprendran a la tardor per qüestions climàtiques, es duran a terme en punts com el parc 1 de Maig, la plaça de la Llibertat, el parc de la Gent Gran, els jardins de la Font Pedrosa i els jardins de la Creu Cases.

Viu Verd va ser reconegut per Europa i va rebre el suport de 2,8 milions d'euros de fons Next Generation. Viu Verd col·labora amb el Barcelona Institute for Global Health, l’ONG Plant for the Planet i l’Institut Català d'Ornitologia.

El projecte s’emmarca dins del Pla Local de Renaturalització, que preveu fer créixer el nombre d’arbres del municipi, passant dels 20.000 actuals als 30.000 l’any 2030. Només durant el 2025, l’Ajuntament plantarà prop de 2.500 arbres, coincidint amb l’any en què Viladecans ostenta el títol de Ciutat Green Leaf Europea, un reconeixement atorgat per la Comissió Europea a ciutats compromeses amb el medi ambient. Aquest model busca promoure la salut física i mental, millorar la qualitat de l’aire i crear una ciutat més resilient.

El projecte Viu Verd preveu la plantació d’un total de 1.700 arbres de 24 espècies diferents, entre les quals destaquen els pollancres (171), els àlbers (165), els pins pinyoners (164), les alzines (157), els xiprers (133), les figueres (132), els aurons (126), els roures (125), els pins blancs (119), els freixes (78), els salzes (41) i els til·lers (34). La naturalització inclourà també la plantació de gran quantitat d’espècies d’arbusts.

La regla 3-30-300

Aquesta acció forma part d’un pla més ampli, que busca augmentar la cobertura vegetal, afavorir la biodiversitat i adaptar la ciutat al canvi climàtic, seguint criteris com la norma 3-30-300: veure 3 arbres des de casa, tenir un 30% de cobertura vegetal i viure a menys de 300 metres d’un espai verd. El projecte Viu Verd continuarà desplegant-se en els pròxims mesos, amb noves plantacions i accions de sensibilització ambiental.

Cap escocell sense arbre

Una altra acció important va ser la campanya ‘Cap escocell sense arbre’, que es va desenvolupar entre el desembre de 2024 i la primavera d’enguany. La campanya va consistir en la plantació de 525 arbres als escocells buits de la ciutat, allà on va haver-hi altres que van morir. Abans, durant més d’un any i mig, no s’havia pogut plantar cap arbre a causa de les restriccions derivades de la sequera. Es va optar per espècies que suporten millor les temperatures altes i sequeres perllongades, com ara ipés, moreres de paper, arbres del foc, acàcies del Japó, sapindes de la Xina o ginkgos.

La campanya es va centrar en els arbres de les voreres, que són els que més pateixen normalment la falta d’aigua, les plagues, els impactes de vehicles o els orins de gossos. De fet, en un any normal, els tècnics municipals ja reposen més d’un centenar. En una segona fase, a l'hivern, la campanya se centrarà en la reposició d'arbres en parcs i places. Entre els arbres del projecte Viu Verd, la campanya Cap escocell sense arbre, i la reposició en parcs i places, Viladecans sumarà més de 2.500 arbres nous durant 2025.

Sobre l'autor
C CIUTAT
Redacció
Veure biografia
El més llegit