Dissabte, 20 d'abril de 2024
És notícia

Més noms de dones a l’espai públic de Sant Martí

Avatar photo

La iniciativa d’aquesta proposta de feminització del Nomenclàtor té l’origen en el moviment associatiu del districte, i en concret en la Comissió Memòria i Gènere de Sant Martí

El districte de Sant Martí s’ha abocat de ple a la reparació del greuge històric que pateix el nomenclàtor barceloní femení, en destapar un conjunt de set plaques amb els noms de set dones pedagogues i lluitadores en set jardins del districte, situats tots ells al barri del Besòs i el Maresme.

Ha estat un sentit homenatge a aquestes figures i un acte de reconeixement i de memòria històrica i democràtica, que han presidit conjuntament el regidor de Memòria Democràtica, Jordi Rabassa, i el regidor del Districte de Sant Martí, David Escudé.

Així doncs, des d’ara, l’espai enjardinat situat al carrer Bernat Desclot entre Alfons el Magnànim i Cascassona es diu jardins d’Anna Canalias Mestres (Magallón, 1886-Molins de Rei, 1934). Els jardins situats entre Alfons el Magnànim, Messina i Jaume Huguet porten el nom d’Antònia Adroher Pascual (Girona, 1913-Banyuls de la Marenda, 2007). La pedagoga francesa Clémence Jacquinet (França, 1865-segle XX) dóna el seu nom a l’espai enjardinat situat entre els carrers Palerm, Perpinyà, Germans Serra i Jaume Huguet. Josepa (Pepita) Uriz i Pi (Badostain, 1883-Berlín, 1958) és el nou nom de l’espai enjardinat entre Alfons el Magnànim, Messina i Pere Moragues. E

ls jardins entre els carrers Felip de Malla, Otranto i Ferrer Bassa es diuen ara Jardins de Maria Pi Ferrer (Roses, 1884-Barcelona, 1960), pedagoga, activista política, conferenciant i escriptora catalana. Mercè Climent i Pascual (segle XIX-segle XX) dóna nom a l’espai enjardinat entre els carrers Lluís Borrassà i Alfons el Magnànim. I finalment, el nom de la mestra i sindicalista Virginia Amposta Amposta (Pinell de Brai, 1903-Barcelona, 1939) és per l’espai situat entre els carrer Jaume Fabré i Sant Ramon de Penyafort.

La iniciativa d’aquesta proposta de feminització del Nomenclàtor del Besòs i el Maresme té l’origen en el moviment associatiu de Sant Martí, i en concret en la Comissió Memòria i Gènere de Sant Martí, liderada per quatre entitats de dones: l’Associació Àmbar Prim (dels barris del Besòs i el Maresme, la Verneda i la Pau i Sant Martí de Provençals), el Grup L’Amistat (del barri del Clot), el Grup de Dones del Foment Martinenc (del Camp de l’Arpa del Clot), i l’Associació de Televisió del Clot.

Aquesta comissió va dur a terme des del 2016 tota una tasca de recerca, el resultat de la qual es va presentar en la sessió de març de 2019 del Consell de Districte de Sant Martí, que la va aprovar, i posteriorment va ser debatuda tant pel Consell de les Dones com pel Consell de Memòria Democràtica de Sant Martí. Es tracta d’un protocol de voluntat participativa imprescindible per a l’informe favorable definitiu de la Ponència de Nomenclàtor que va tenir lloc en la seva sessió de juny de 2021.

A aquestes set noves denominacions cal sumar una més, que ja es va dur a terme en el jardí del mateix barri situat entre els carrers de Perpinyà i Palerm, i entre Cristòbal de Moura i Pere Moragues, al qual li van posar el nom de la també pedagoga Dolors Canals i Farriols. En aquest cas es va retre homenatge a una científica singular barcelonina (1913-2010) pionera en la posada en marxa de projectes educatius per a infants dels 0 als 3 anys. Metgessa, biòloga i pedagoga de formació, els seus principals estudis científics se centren en la importància del tracte rebut en la primera infància en el desenvolupament de les persones.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

“La Convivialité”, un espectacle humorístic sobre l’ortografia francesa, a les Fontetes

Notícia següent

Mataró organitza la 0830X Block Party

Notícies relacionades