L’Hospitalet ret homenatge al pintor Xavier Grau

'La pintura silent' vol reconèixer la grandesa i qualitat artística d'un dels grans pintors catalans

temps lectura-Temps de lectura: 2 minuts
L’espia 2 del Centre d’Art Tecla Sala de l’Hospitalet de Llobregat obre les portes aquest dijous de l’exposició ‘La pintura silent’, un homenatge “discret i modest” al pintor Xavier Grau, mort ara fa un any. La mostra, que es podrà visitar fins el 18 de juliol, mostra una selecció de 8 pintures i una desena de dibuixos provinents del seu taller al Districte Cultural de l’Hospitalet on es va establir el 2016. El comissari de l’exposició, Albert Mercadé, explica que els visitants podran veure pintures dels anys 90, la seva “època daurada”, i obres, principalment dibuixos, dels seus darrers anys a l’Hospitalet. “És un recull d’obres que sintetitzen la grandesa i qualitat artista d’un pintor no sempre prou valorat”, afegeix.
La mostra, comissariada per Albert Mercadé, s’emmarca dins l’exposició actual del Centre d’Art Tecla Sala ‘Our garden needs its flowers. Fluxos i narratives artístiques al Districte Cultural de L’Hospitalet’, que recull l’efervescència creativa del Districte Cultural a través de les arts visuals, la música i el disseny.

Mercadé assenyala que la mostra, tot i que de petit format, com al mateix Grau “li hauria agradat”, vol reconèixer la trajectòria d’un dels grans pintors que ha tingut Catalunya. Un pintor, ha lamentat, que tot i ser “un dels grans” no ha tingut el reconeixement públic que mereixia, en part pel seu caràcter “tímid i solitari” que va fer que en els darrers anys es retirés de la “vida pública de l’art”.

Mort ara fa un any

El pintor barceloní Xavier Grau el 30 de maig de 2020 als 69 anys. L’artista va ser impulsor i promotor del grup pictòric Trama, creat a mitjans dels anys 70, que publicava una influent revista amb el mateix nom on artistes com Gonzalo Tena, José Manuel Broto o Carlos León exposaven el seu punt de vista teòric sobre l’art. Grau va fer la seva primera exposició individual el 1979, a la galeria Buades de Madrid.

L’obra de Xavier Grau es pot veure, entre altres col·leccions, a la Fundació Juan March, l’Institut Valencià d’Arte Modern (IVAM), el Museu d’Art Contemporani de Barcelona (MACBA), el Museu d’Art Abstracte Espanyol de Conca, la Col·lecció d’Art Contemporani, de la Fundació “la Caixa” i al Museu Nacional Centre d’Art Reina Sofia.