La participació es consolida a Sant Cugat, amb nous espais participatius

Avatar photo

Aquest mandat s’han potenciat els Consells de Barri per dotar-los de més proximitat, una nova imatge i nous canals de comunicació que facilitin la informació i la participació al veïnat

La participació es consolida a Sant Cugat i s’obre a nous públics gràcies a processos ja arrelats, com els Pressupostos Participatius, i a la creació de nous espais i nous canals de comunicació que han permès apropar-la a la ciutadania.

 

Els Pressupostos Participatius, a l’alça

Després de quatre edicions, aquest procés participatiu ja s’ha consolidat a la ciutat i manté un bon nivell de participació, per sobre del 4%, una xifra que està un punt per sobre de la mitjana dels municipis de més de 50.000 habitants.

Paral·lelament, es constata una evolució en aquesta participació, que ha assolit un major grau de maduresa, amb propostes més col·lectives i aterrades al territori.

 

Oriol Sánchez, regidor de Participació i Barris: “les dades avalen l’aposta que ha fet aquest Ajuntament pels Pressupostos Participatius i pel fet d’aterrar-los més als barris, amb un treball comunitari de diagnòstic de la situació i les necessitats de cada barri i amb l’establiment d’unes línies de treball prioritàries. Això ha donat peu a propostes que volen donar resposta a les necessitats reals de cada territori i del seu veïnat”.

 

Aquesta aposta es reflecteix en un increment de la participació a pràcticament tots els barris, i especialment a les Planes, on ha passat del 12 al 16 %, a Mira-sol, que ha crescut més de dos punts, i al Nucli Antic, que ha doblat el nombre de votants respecte dels Pressupostos Participatius del 2020-21, quan s’acabava de constituir.

També s’està fent un esforç per avançar en l’execució dels projectes i ja hi ha un 70 % de les propostes dels Pressupostos Participatius 2020-21 executades.

 

Recuperem la vinya de la Quima

És el cas del projecte de recuperació de la Vinya, que s’ha presentat aquest dilluns a l’Institut Joaquima Pla, i que ha consistit en una plantació elevada de ceps, amb murs laterals fets de gabions que serveixen com a grades. L’objectiu és que aquest conreu permeti treballar a l’alumnat matèries tan diverses com la química, la història, la cultura i les tradicions o l’economia circular. A més, també té una voluntat de vincle intergeneracional amb el barri.

Guillermo Matías, director de l’Institut Joaquima Pla i Farreras: “aquest espai permet un ús pedagògic, associat a la vinya, però també podem aprofitar-lo per donar-li un ús fora de les classes, a les hores de pati o traient aquí fora algunes classes”.

 

Els joves volen dir la seva

Aquest any s’han fet per primera vegada els Pressupostos Participatius per a Infants i Joves, que han deixat palès que aquesta franja d’edat té ganes de decidir com vol que sigui la seva ciutat i que responen quan se senten interpel·lats. Així s’ha posat de manifest amb una participació del 12,9 %.

Destaca, especialment, la participació dels infants de 10 a 12 anys, que ha sigut del 15 %, mentre que la dels alumnes de secundària ha sigut del 12 %.

 

Potenciar els consells de barri

Una altra de les apostes d’aquest mandat ha estat la de potenciar els consells de barri, apropant-los més al veïnat i potenciant més el treball comunitari. Amb aquest objectiu, s’ha creat un nou consell de barri al centre, que ha permès redimensionar millor els consells existents, i s’ha dotat els consells d’una nova imatge i de nous canals d’informació i comunicació que permeten a la ciutadania estar informada del que passa al seu entorn més proper i participar en allò que els interessa. Fruit de tot això, els consells s’han enriquit amb la participació de veïns i veïnes que hi assistien per primera vegada.

Els mesos vinents, a més, s’implantarà la figura dels tècnics de barri, per potenciar el treball comunitari i enfortir els vincles i la comunicació entre l’administració i el teixit social de cada barri. Aquest projecte, que s’ha estat treballant durant tot el mandat, ja es troba en la recta final de la contractació i es podrà implantar aviat.

 

Nous espais participatius

Amb la mateixa voluntat d’apropar la participació i fomentar-la, s’ha reforçat el Consell de Ciutat, dotant-lo d’un reglament propi que ha permès crear una comissió permanent per dinamitzar-lo, i potenciar les comissions de treball per a temes específics. Concretament, aquest mandat s’han creat quatre comissions: Torre Negra, Model de Ciutat, Convivència i Comerç Històric.

En aquest marc, també s’ha creat l’Assemblea Ciutadana, un nou espai participatiu pensat perquè la ciutadania pugui reflexionar i fer propostes sobre temes d’interès del municipi. Precisament, la primera assemblea es va centrar en el futur de la Torre Negra, donant continuïtat a la feina del Consell de Ciutat.

 

Van participar en aquesta assemblea unes 45 persones i es van presentar 13 propostes i reflexions que van generar un debat de gran qualitat sobre els possibles usos de la casa forta i el seu entorn.

Oriol Sánchez, regidor de Participació i Barris: “la valoració de la feina feta és positiva, s’han ampliat i millorat els mecanismes de participació en tota la ciutat, però volem seguir treballant i millorant, i esperem que els tècnics de barri siguin un puntal per seguir desenvolupant més projectes d’ara endavant”.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Amposta projecta una tercera llar d’infants finançada amb fons europeus

Notícia següent

El projecte Orgànica circular Mataró aprofita les restes de menjadors escolars com adob dels cultius de les Cinc Sénies

Notícies relacionades