La Diputació de Barcelona, a través de la Xarxa de Parcs Naturals, impulsa el nou Pla estratègic de Natura, Salut i Benestar amb l’objectiu d’integrar la visió de salut global en les seves polítiques. Aquest nou full de ruta es basa en les evidències científiques que demostren que el contacte regular amb la natura i la pràctica d’activitat física a l’aire lliure tenen efectes beneficiosos sobre la salut de les persones.
El Pla estableix tres grans objectius. En primer lloc, fomentar la interacció amb la natura per millorar el benestar mental, físic i social. En segon lloc, impulsar la col·laboració i la captació de recursos en projectes que vinculin salut i territori, especialment adreçats a col·lectius amb necessitats específiques. Per últim, promoure una relació de respecte amb l’entorn que estimuli la seva preservació.
Mesures per incorporar la natura a les polítiques de salut
Entre les accions previstes, s’hi inclou l’elaboració d’un programa d’activitats per promoure la natura com a eina de salut, la definició d’un model d’ús públic centrat en el benestar de les persones, l’optimització dels espais naturals com a actius de salut i la incorporació de la salut com a vector de desenvolupament socioeconòmic. També es preveu reforçar els recursos d’informació, sensibilització i comunicació en aquest àmbit.
El Pla contempla la creació d’itineraris saludables per a la pràctica de banys de bosc de manera autònoma, així com l’adaptació del programa d’activitat física de Dipsalut de la Diputació de Girona a la Xarxa de Parcs Naturals. Altres accions destacades són l’organització d’activitats vinculades a la salut en dates assenyalades del calendari i la incorporació de menús saludables amb productes de proximitat als equipaments de la Xarxa.
Pel que fa a les infraestructures, es proposa la creació d’un espai específic dedicat a la formació i realització d’activitats relacionades amb la salut i el benestar. Aquest equipament acollirà iniciatives sobre fitoteràpia, aromateràpia i cosmètica natural, a més de jornades de divulgació, formació i intercanvi de coneixement.
El Pla també preveu establir vincles amb els sistemes públics de salut per integrar pràctiques basades en la natura, tant en l’àmbit preventiu com terapèutic, i avançar en la professionalització del sector amb la col·laboració de l’àmbit científic i universitari.
Un altre eix destacat és la comunicació. Es vol fer arribar aquesta nova visió tant a la ciutadania com als equips implicats mitjançant un fulletó amb consells per a una connexió saludable amb la natura i la inclusió d’aquest enfocament en el Pla de comunicació de la Xarxa. A més, es crearà un portal web dedicat a salut i benestar, amb continguts informatius, recomanacions i activitats.
Finalment, el Pla aposta per reforçar la dimensió ambiental del benestar, assegurant que els plans d’ús públic dels parcs incorporin la visió salut-natura i aplicant mesures per reduir la contaminació atmosfèrica, acústica i lumínica als espais naturals protegits.
Aquest nou Pla estratègic reforça els programes ja consolidats, com Viu el parc, Poesia als parcs, Parcs en concert o Parc a taula, i s’alinea amb les polítiques d’accessibilitat que la Diputació de Barcelona impulsa des de fa anys.