Jordi Martí (Junts): “Hem estat capaços de ser prou transversals amb la campanya, molta gent se’ns ha adreçat i ens ha recolzat”

temps lectura-Temps de lectura: 4 minuts

El candidat de Junts x Barcelona, Xavier Trias, va guanyar les eleccions del passat diumenge amb 11 regidors, una victòria ajustada per davant del PSC de Collboni (10) i l’En Comú Podem de Colau (9). Trias, que podria retornar a l’alcaldia de la ciutat, ha iniciat les converses amb el Partit Socialista i Esquerra Republicana (Ernest Maragall) per estudiar els possibles pactes. Parlem amb Jordi Martí Galbis, director de la campanya de Junts, regidor i número 3 de la llista, per fer valoració dels resultats electorals.

 

La ciutadania els va donar la victòria a les eleccions, quina valoració fan des del partit?
Des de la candidatura de Trias per Barcelona és molt positiva, hem aconseguit un objectiu que no és fàcil, que era guanyar les eleccions a Barcelona. Això era un repte de primera magnitud, no estava gens fàcil i jo crec que és el resultat de diverses coses: primer, de tenir el millor candidat que es va presentar a les eleccions de la ciutat, que és Xavier Trias sens dubte; hem fet una molt bona campanya, crec que la candidatura anava més enllà de Junts i aglutinava diferents personalitats, hem estat capaços de ser prou transversals amb la campanya que hem fet perquè molta gent se’ns ha adreçat i ens ha recolzat amb aquests 50.000 vots. Per tant, la valoració que fem és molt positiva, no ens podem queixar, i estem pendents què passarà divendres quan tinguem l’escrutini definitiu per acabar de saber exactament quines són la segona i tercera força, si s’intercanvien posicions, però no ens suposarà massa canvi. Nosaltres estem molt satisfets i ara estem, ja des d’ahir, iniciant la segona part de les eleccions que són les converses i negociacions amb els diferents grups per fer acords que ens permetin la investidura i tirar endavant un projecte de canvi a la ciutat, encapçalat per Xavier Trias, que recordem és qui ha guanyat les eleccions.

 

Han obtingut 11 regidors, però el PSC i ECP han estat la segona i tercera força, respectivament, de forma molt ajustada. Quines perspectives es tenen davant els possibles pactes de les altres formacions?
Hi ha possibilitats diverses. Primer, nosaltres el que fem és recordar que hem guanyat les eleccions i demanar que es respectin els resultats electorals, perquè hi ha gent que això ho obvia i fa veure que no recorda qui ha guanyat les eleccions i qui té el lideratge i la legitimitat. Evidentment que la resta poden fer molts moviments, de fet, és el que vam veure el 2019, quan va guanyar el Sr. Maragall les eleccions i els moviments que van fer els comuns i PSC i que va donar la victòria al govern amb Ada Colau al capdavant. La realitat és que o tens 21 regidors o ha de governar la força més votada. Per tant, com els 21 regidors no els té ningú, haurem de veure. Si hi ha moviments estranys per aconseguir la majoria i impedir la investidura de Xavier Trias, llavors això s’ha d’explicar molt bé. Qui donarà la victòria al govern d’esquerres ara, Vox, per exemple? El PP? Seran els qui facin alcaldessa la Colau, un bipartit d’esquerres? Tot això s’ha d’explicar molt bé. Però confiem que no passi.

 

Quines són les sensacions, per tant, després d’aquestes primeres converses que s’estan mantenint?
Hem prioritzat les converses i possibles acords de futur amb el PSC i ERC, vam començar ahir per tal d’escoltar les idees que té cadascú, quin és el full de ruta que plantegen i quines són les seves prioritats. Evidentment, hem d’anar avançant; ahir es va fer una reunió físicament entre Xavier Trias i Ernest Maragall, que va ser cordial i correcta, i seguirem avui amb aquests dos grups i amb altres formacions com el PP i ECP que, tot i que no tenim cap voluntat de fer govern amb ells, hem de parlar amb tots els grups.

 

En cas que aquests pactes avancin i pugui accedir a l’alcaldia Xavier Trias, quines seran les prioritats del nou mandat?
Si aconseguim tirar endavant la investidura del Xavier Trias, evidentment, el que farem serà ser fidels i continuar amb els compromisos electorals que vam presentar com un programa de canvi. Volem canviar les prioritats de la Sra. Colau i, evidentment, com som conscients que això s’ha de produir a través de pactes i acord amplis, haurem de negociar un pla de govern amb els futurs i hipotètics companys electes. Però, partim de la base del programa amb què ens vam presentar a les eleccions, amb maneres de fer, amb fons i projectes concrets per assolir aquest canvi. Hi ha els dos eixos: tant les maneres de fer política des del govern, com arribar al consens i l’acord, però no des del sectarisme i el populisme d’Ada Colau i els seus. I, per tant, ho farem a l’estil Trias que, qui ens ha votat ja coneix molt bé. Llavors, les prioritats són les que estan contingudes en el nostre programa electoral, com vam comentar en els darrers dies de campanya, que eren les 80 propostes pels 80 primers dies, i, al final, són compromisos. Quan tu presentes coses en campanya, allò és un contracte i, per tant, intentarem posar-les a la pràctica, tenint en compte que moltes coses s’hauran de pactar amb els possibles socis que tinguem al govern.

 

Aquests propers dies, per tant, posaran sobre la taula les bases del programa per arribar al millor acord.
Exacte, intentarem arribar a acords amb un dels dos grups amb què estem ara iniciant les converses i tancar l’acord més beneficiós per la ciutat i el més viable, perquè hi ha coses que ens agradaria fer i no són possibles. Intentarem fer un acord el més ampli possible que ens permeti fer la investidura i garantir la governabilitat de Barcelona.

Intentarem ser discrets i prudents aquests propers dies perquè les coses s’han de fer bé i explicar allò que calgui. És molt important la seriositat i la rigorositat, així com la discreció en moments tan importants com aquest.