El Ple de l’Ajuntament de L’Hospitalet ha aprovat de forma inicial les ordenances fiscals per al 2025. El projecte incrementa en un 2,6% —previsió inflació proper any— l’impost sobre béns immobles (IBI) del tipus general i diferenciat, mentre que la resta d’impostos —l’impost sobre vehicles de tracció mecànica (IVTM), l’impost sobre activitats econòmiques (IAE) i l’impost sobre construccions, instal·lacions i obres (ICIO)— mantenen el tipus tributari existent. Han votat a favor PSC i LHECP-C i, en contra, la resta.
L’increment de l’IBI residencial suposa un augment de menys de 20 euros en la quota del 90% d’habitatges. La modificació del llindar en l’ús industrial afectarà 582 propietats d’ús industrial, amb un increment del 26%. Aquesta modificació del tipus suposarà un augment dels ingressos per IBI de 2,3 milions d’euros que repercutiran en la prestació de servei públic.
Pel que fa a les taxes, el projecte proposa incrementar algunes tarifes per tal d’aproximar-les a cobrir el cost real del servei. Aquest és el cas de la taxa per prestació de serveis municipals d’urbanisme, la taxa del cementiri municipal i la taxa per l’ús d’equipaments municipals per a la celebració de bodes civils. En aquests acord, s’han abstingut ERC+EUiA i LHECP-C.
El tinent d’alcaldia de Seguretat i Govern Intern, Jesús Husillos, ha situat el projecte d’ordenances fiscals en un context de crisi inflacionista, amb pujada de preus i davallada d’alguns ingressos municipals, com ara la plusvàlua, i la tornada de les regles fiscals. “L’aprovació d’aquestes ordenances ens permetrà mantenir com a prioritaris, ara que estem acabant de donar forma el pressupost per a l’any vinent, els drets socials i els serveis de ciutat a les persones, la qualitat urbana, la seguretat i l’habitatge”.
Una taxa específica, diferenciada i no deficitària
Com a novetat, el projecte d’ordenances fiscals incorpora una taxa nova, la taxa de residus. La Directiva 2018 del Parlament Europeu i la nova Llei de residus i sòls contaminants per a una economia circular obliga els ajuntaments a establir, abans de l’abril de 2025, una taxa no deficitària per a la recollida de residus sòlids generats per la ciutadania, que doni cobertura al cost real del servei i que permeti implantar sistemes de pagament en funció del volum de residus produïts.
Aquesta taxa, popularment coneguda com a taxa d’escombraries, ja existia abans, en el cas de L’Hospitalet s’aplicava només al comerç, si bé ara passa de ser opcional a obligatòria. A més, aquest servei ja no pot ser deficitari, i ha de cobrir tots els seus costos: la recollida, la gestió i el tractament dels residus. A L’Hospitalet, aquest servei té un cost net total de 16,5 milions d’euros.
El càlcul de la taxa de residus es realitza en funció de si el receptor del servei de recollida de residus és un particular o bé és una activitat comercial i industrial. En el primer cas, es calcula tenint en compte els metres quadrats del domicili i el nombre de persones empadronades. En el segon, la tipologia de l’activitat comercial —pel tipus de residus que generen, i els metres quadrats.
En aplicació d’aquesta taxa, més de la meitat de les llars de L’Hospitalet pagaran menys de 100 euros l’any.
Per a l’any 2025 es preveuen reduccions d’aquesta quota que seran aplicables en l’exercici 2026 en funció de les visites a la deixalleria municipal i les deixalleries mòbils.
D’altra banda, també s’estableix una taxa de 15 euros per drets d’examen i participació en els processos de selecció i provisió de personal de l’Ajuntament de L’Hospitalet que cobriran els costos d’organització d’aquests grans processos de selecció.
Atenció a l’alumnat amb necessitats especials
El Ple municipal ha aprovat el conveni de col·laboració entre l’Ajuntament i el Departament d’Educació i Formació Professional de la Generalitat, per garantir el suport a l’alumnat de l’ESO amb necessitats específiques en Unitats d’Escolarització Compartida (UEC) per als cursos 2024-2025 i 2025-2026. Aquest servei es finança de forma conjunta per ambdues institucions.
L’Hospitalet disposa de dues unitats d’escolarització compartida: una a Bellvitge, gestionada pel centre Esclat, en conveni amb l’Ajuntament, amb 54 places, i l’altra a la Florida, a càrrec d’AEMA, amb 17.
També ha tirat endavant la modificació puntual del PGM del carrer de la Riera del Frares, 23, on es troba l’equipament cultural La Veloç. D’aquesta manera es
transforma el caràcter urbanístic de la parcel·la que passa d’industrial a equipament.
Participació ciutadana
A l’apartat de participació ciutadana, ha pres la paraula Nicolás Cortés Rojano, delegat territorial d’UGT L’Hospitalet, que ha expressat la precària situació pressupostària de la sanitat primària, l’hospitalària i la recerca, així com els problemes urbanístics que portem implicats. En aquest sentit, ha manifestat la necessitat de crear una mesa de salut que faci el seguiment d’aquestes problemàtiques.
Mocions
El Ple ha aprovat per unanimitat, a proposta d’ERC+EUiA, PP i LHECP-C, requerir formalment el Centre Comercial La Farga perquè solucioni les molèsties de sorolls així com els problemes d’intimitat que ocasiona la terrassa del complex als veïns de l’avinguda d’Isabel la Catòlica.
A l’apartat de mocions individuals, ha tingut el suport majoritari del Ple —a excepció de Vox— la moció presentada pel PSC que condemna la situació que viuen les dones i les nenes a l’Afganistan i en suport a totes les accions que tenen per objectiu evitar que es vulnerin els seus drets fonamentals així com el dret a viure lliures de violència masclista, erradicant el matrimoni forçat i el matrimoni infantil.
També ha anat endavant la iniciativa d’ERC+EUiA per millorar i garantir un servei de correus de qualitat a tots els barris de la ciutat. Amb el vot en contra de Vox.
Han tingut el suport del Ple municipal tres mocions presentades pel PP. La primera moció, per negociar amb les finques la cessió a l’Ajuntament de terrenys que ara pertanyen a les comunitats de propietaris per millorar l’accessibilitat del barri de Can Serra. Amb el vot a favor de tots els grups a excepció del PSC. La segona, aprovada parcialment, demana que es mantingui i, si és possible, s’incrementi la dotació de les subvencions en règim de concurrència competitiva per ajudar els clubs esportius de la ciutat. I la tercera, també aprovada parcialment, per actualitzar el Pla local de seguretat de la ciutat.
Finalment, el Ple ha donat llum verda a la iniciativa de LHECP-C, amb el vot a favor de PSC, ERC+EUiA i parcialment del PP i en contra de Vox, per demanar al Govern de la Generalitat que modifiqui la Llei de l’impost sobre les estades en establiments turístics i augmenti les tarifes de L’Hospitalet per igualar-les a les que té actualment Barcelona, amb l’objectiu que aquests establiments contribueixin al manteniment dels serveis públics que consumeixen els seus clients i reduir les externalitats que provoquen.
També ha tingut el suport majoritari del Ple, una segona moció d’aquest grup polític per millorar la convivència a l’espai públic de la ciutat. Així, el text demana allargar en el temps i dotar de més mitjans el pla UNTOS; intensificar les accions de mediació al carrer i l’actuació dels agents cívics i dels facilitadors nocturns, i ampliar les campanyes sobre civisme.
Com a novetat a la sessió ordinària d’avui, i en aplicació del Reglament orgànic del Ple municipal, una regidora electa ha seguit i ha exercit el seu dret de vot per via telemàtica. El passat abril, es va modificar aquest Reglament per permetre aquest vot telemàtic als membres de la corporació quan es trobin en situació d’incapacitat laboral temporal per causes vinculades amb l’embaràs o el naixement d’un fill o una filla; durant el termini de temps previst legalment com a permís de maternitat o paternitat, o per l’adopció d’un fill o una filla, i per situació d’hospitalització, o d’una malaltia que impedeixi l’assistència personal a la sessió.
En acabar el Ple, la regidora Rocío Ramírez Pérez ha renunciat al seu càrrec a l’Ajuntament de L’Hospitalet, del qual va prendre possessió el 17 de juny de 2023. La substituirà com a regidor electe Oscar Ibáñez Imbernón, per ser el candidat que segueix en l’ordre de la llista del PSC a les eleccions municipals del 28 de maig de 2023.