L’alcaldessa de L’Hospitalet, Núria Marín; el Consell de l’Esplai de L’Hospitalet, i la Fundació Catalana de l’Esplai, en representació de les entitats que apleguen, han signat un acord de col·laboració. L’acte, que s’ha fet a l’Auditori Barradas, també ha comptat amb la regidora de Joventut, Laura Garcia Manota, i amb el regidor del Districte I, José Antonio Alcaide.
D’aquesta manera, l’Ajuntament dona suport a les entitats d’oci educatiu i acció social infantil i juvenil que executen activitats d’interès públic o ofereixen serveis que complementen els que ofereix l’Administració local.
L’acte ha estat també un reconeixement a la feina que al llarg de tot l’any fan les entitats d’oci educatiu i acció social infantil i juvenil i que contribueix a avançar en cohesió social i garantir la igualtat d’oportunitats.
L’objectiu de l’acord és establir una aliança entre les entitats de la ciutat i l’Ajuntament per impulsar, plegats, activitats socials i cíviques. També preveu constituir una comissió de seguiment, que integri totes les entitats de lleure de la ciutat, per compartir mirades, informació i objectius per optimitzar recursos i abordar de manera conjunta els nous reptes que puguin afectar les activitats d’oci de la ciutat.
Aquest conveni implica un total de tretze entitats de la ciutat, desplegades a tot el territori, que atenen uns 7.000 infants i joves en les diferents activitats que desenvolupen al llarg de tot l’any.
A L’Hospitalet, l’educació en el lleure té una llarga trajectòria que ha fet que sigui referent pel seu paper com a motor d’igualtat i inclusió. Hi ha constància de l’existència de tres agrupaments escolta a la ciutat als anys 50 del segle passat. És a partir de 1976, i principalment a partir de 1979 amb els ajuntaments democràtics, que es desenvolupa i consolida un moviment associatiu que compta amb suport municipal.
Els centres d’esplai i altres entitats adreçades a infants i joves, entitats sense ànim de lucre, estan molt arrelades als seus barris i disposen d’un gran coneixement del seu entorn més proper. Aquest arrelament territorial afavoreix el treball conjunt amb els diferents agents educatius, culturals i de lleure presents a cada barri. Aquestes entitats ofereixen a la ciutadania un servei obert i integrador.