L’alcaldessa de L’Hospitalet, Núria Marín, ha presentat avui el primer informe sobre l’estat de les mesures, dels projectes i de les actuacions inclosos al Pacte de ciutat, el front comú institucional i ciutadà per reactivar socialment i econòmicament el municipi, que es va presentar el passat 30 de novembre.
Per a l’alcaldessa “aquest acte no és només una rendició de comptes davant la ciutadania, és la primera llum al final del túnel que estem travessant fa més d’un any” i ha agraït a totes les persones que hi han participat “l’intens treball realitzat en només cinc mesos per fer possible aquest pla per reactivar la ciutat”.
Núria Marín ha explicat que, en data 31 de març, s’han posat en marxa 128 accions de les 224 accions de les quals consta el document definitiu, la qual cosa representa pràcticament el 60% del total, i d’aquestes actuacions, 66 estan per sobre del 50% d’assoliment. 12 accions més s’han portat a terme en la seva totalitat.
Pel que fa a la situació pressupostària, de les 212 actuacions que són competència municipal, 146 accions estan incloses al Pla d’actuació municipal (PAM) i ja tenen dotació econòmica al pressupost de 2021. Les altres 66 accions estan pendents de dotació pressupostària (un 29% del total), perquè s’ha sol·licitat ajuts dels fons europeus o altres administracions.
Si bé el Pacte té com a horitzó temporal el 2023, un 23% de les actuacions previstes s’hauran portat a terme aquest 2021.
Entre aquests mesures, hi han les de reactivació dels sectors productius i de preservació de l’ocupació de la ciutat. Per donar solucions a un dels col·lectius que ha patit d’una forma més severa els efectes de la pandèmia, les persones treballadores autònomes, l’Ajuntament ha posat en marxa el programa de subvencions directes “L’H reactiva autònoms”, amb una dotació de 4 milions d’euros. Uns ajuts de 1.000 euros per sol·licitud que no estan sotmesos a valoració, sinó que s’atorguen a tothom que compleixi els requisits establerts a les seves bases.
Per pal·liar els efectes negatius que estan patint els sectors de la restauració, el comerç, la indústria i les activitats professionals, l’Ajuntament té suspès el cobrament de la taxa de vetlladors des del passat 14 de març de 2020 i fins al pròxim 31 de juny. En aquest mateix paquet de mesures tributàries, s’ha reduït un 15% la taxa per recollida d’escombraries del comerç, de la indústria i de les activitats professionals.
Les indústries creatives han estat un altre dels sectors més afectats. L’Ajuntament ha fet un esforç per adaptar a les noves circumstàncies l’activitat cultural de la ciutat, perquè com ha dit l’alcaldessa “el millor suport a aquestes indústries és el manteniment de les programacions”. Exemples d’això són els programes de Nadal i de les Festes de Primavera que s’han adaptat a la situació sanitària i han assolit un important èxit de públic.
En l’àmbit social, s’ha augmentat en 4 milions d’euros la partida destinada a garantir els drets bàsics de la ciutadania —hem passat d’11 milions l’any 2020 a 15 milions el 2021. Així, es destinaran 2 milions d’euros a targetes moneder que, amb la col·laboració de Creu Roja i Càritas, es distribuiran entre les famílies vulnerables del municipi. Un mètode que —en paraules de Núria Marín— “evita estigmatitzar qui fa ús de l’ajuda d’emergència”.
En aquest mateix àmbit, s’han destinat 728.000 euros a ampliar el nombre de beques de les entitats de lleure de L’Hospitalet. L’alcaldessa ha explicat que “en temps on el contacte social està tan restringit, aquests entorns educatius segurs són més necessaris que mai”.
A l’entorn urbà, Núria Marín, ha destacat que s’ha reforçat la neteja viària i s’ha incrementat la plantilla de treballadors, amb especial cura dels espais més concorreguts. També s’ha actuat al voltant de 60 escoles de la ciutat per crear zones de zero emissions. “Després de l’estiu aquesta actuació per reduir el risc d’atropellament i millorar la qualitat de l’aire haurà arribat al 100% de les escoles de la ciutat”, ha anunciat.
Per finalitzar, en l’àmbit institucional, s’està treballant en la reducció de la burocràcia i la simplificació de tràmits així com del temps de resposta de l’Administració.
El passat 30 de novembre, es presentava el Pacte de ciutat de L’Hospitalet, un front comú institucional i ciutadà pe fer front a les conseqüències generades per la Covid-19. Un full de ruta que s’estructura en 4 entorns i 33 eixos estratègics, alineats amb els objectius de desenvolupament sostenible i l’objectiu de ciutat “Barreres 0 al 2030”. El document final consta de 122 mesures i 224 accions vinculades a executar amb l’horitzó de 2023. L’objectiu d’aquest esforç col·lectiu és construir una ciutat més forta, més justa, més unida i més resistent.