Es conclou que cap treballador ni intern del CIE de la Zona Franca té tuberculosis

L'autoritat barcelonina dona per tancada la intervenció al centre de la Zona Franca després que 127 persones donessin positiu en les proves de la tuberculina

0
738
Les 79 persones que s’han sotmès a les radiografies de tòrax després de donar positiu en les proves de la tuberculina que es van realitzar a interns i treballadors del Centre d’Internament d’Estrangers (CIE) de la Zona Franca no han desenvolupat tuberculosi, segons ha confirmat aquest dilluns l’Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB). Després que es diagnostiqués tuberculosi a un intern i un treballador del centre, el Servei d’Epidemiologia de l’ASBP va realitzar els anomenats testos de Mantoux a 208 persones, en les quals 127 -125 interns i dos treballadors- van donar positiu. A través de les radiografies realitzades, l’ASBP dona per finalitzada la intervenció al CIE. Els altres 46 interns que havien donat positiu ja no es troben al centre.
Un resultat positiu a la prova de la tuberculina indica que probablement la persona ha estat en contacte amb el bacil en algun moment, però no vol dir que pateixi tuberculosi. Quan la prova és positiva, es realitza una exploració mèdica en què se cerca si hi ha simptomatologia pròpia de tuberculosi i es fa una radiografia de tòrax, per detectar si hi ha lesions compatibles amb la malaltia. Si no hi ha simptomatologia i la radiografia és normal no es fan més proves.

La Unitat de Tuberculosi de Vall d’Hebron-Drassanes ha estat l’encarregada de realitzar tasques clíniques a les persones que van donar positiu després dels dos casos confirmats de tuberculosi, que s’estan tractant. És freqüent que en un centre d’internament, com en altres institucions tancades, en què les persones tenen molta proximitat durant temps continuat, existeixi una probabilitat major de transmissió de malalties infeccioses, va informar en un comunicat l’ASBP la setmana passada, després que transcendissin els dos casos.

En un any a Barcelona es registren per sota de 300 casos de tuberculosi, distribuïts de manera desigual entre els diferents districtes i afecten més persones en situació socioeconòmica més precària. Cada mes es fan desenes de proves de tuberculina en col·lectius i institucions. Durant l’últim any s’han detectat 280 nous casos de tuberculosi a Barcelona i l’actual taxa d’incidència és de 16,5 per 100.000 habitants, la més baixa de la història de la ciutat. Ara bé, els casos tractats a la ciutat destaquen per la seva complexitat.

La tuberculosi és una malaltia contagiosa produïda pel bacil ‘Mycobacterium tuberculosis’. En les persones, afecta principalment els pulmons, encara que també es pot focalitzar en qualsevol altre òrgan. La malaltia es transmet per l’aire. Les persones contagiades per tuberculosi pulmonar o laríngia expulsen a l’exterior, en parlar, tossir, esternudar o escopir, gotes microscòpiques on viuen els bacils. Si es respira aquest aire, el bacil entra a l’organisme i s’instal·la als pulmons, segons informació de l’Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT).

FER UN COMENTARI