Divendres, 29 de març de 2024
És notícia

Els estudiants lamenten “brutals agressions” dels Mossos a la Via Laietana

Avatar photo
El Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans (SEPC) i Alerta Solidària han criticat aquest divendres les “brutals agressions” dels Mossos d’Esquadra per desallotjar els 200 estudiants universitaris acampats a la Via Laietana aquest dijous de matinada. Segons dos comunicats, l’actuació policial va ser “completament injustificada” i va suposar “la militarització de la ciutat” contra l’asseguda que hauria acabat amb “una desena” de ferits.
Segons les entitats, el desallotjament es va fer “amb total contundència” i “obligant la premsa a abandonar el lloc, perquè no hi hagués testimoni gràfic de l’actuació policial”. A banda de cops de porra, els mossos haurien “retorçat braços i agafat gent pel coll”. Com a resultat d’aquesta actuació, alguns manifestants van patir “hematomes i ferides evidents” i es van identificar una vintena de persones, de les quals una desena van ser obligades a entrar dins de les furgonetes dels antiavalots amb “amenaces i intimidacions, fora de la vista dels companys i de qualsevol possibilitat d’enregistrar el que els Mossos estaven realitzant”.

Totes dues entitats, avisen que “les intimidacions i coaccions” dels Mossos no aturaran la lluita. “Per més que ens identifiquin, colpegin, amenacin o ens detinguin, continuarem lluitant fins aconseguir allò que és just”, adverteixen.
A més, també critiquen l’actuació policial de l’última setmana, una “línia continuista de criminalització del moviment estudiantil”, ja que s’han detingut “arbitràriament” tres estudiants i citat a declarar cinc per mobilitzacions anteriors.

Per tot això, exigeixen que la Secretaria d’Universitats compleixi els acords del Parlament i exigeixen responsabilitats polítiques a la Conselleria d’Interior.

Rebaixa d’un 30% a les rendes més baixes

Per la seva banda, Universitats ha anunciat que està treballant per complir una esmena aprovada pel Parlament el març passat per tal de rebaixar un 30% els preus públics a les rendes més baixes, en concret als trams 1 i 2, i estendre el model de tarifació social als màsters universitaris.

El Govern, i concretament la Secretaria d’Universitats i Recerca, “ha expressat ja la seva voluntat d’incorporar aquestes dues mesures al pròxim decret de preus per al curs 2017-2018”. De moment, però, “s’està treballant en el futur decret, que serà consensuat amb tota la comunitat universitària”.

Manifestació tranquil·la fins l’asseguda final

Segons va poder presenciar l’ACN, cap a dos quarts d’1 de la matinada, els Mossos d’Esquadra, amb un fort desplegament d’antiavalots, van desallotjar una a una les persones que participaven en l’asseguda, que havia quedat encerclada pel cordó policial que custodiava la seu d’Universitats i bloquejava l’accés a la Via Laietana. Des de fora del cordó, desenes de persones van donat suport als concentrats amb crits que animaven a la “resistència” i contra la policia.

La Secretaria d’Universitats i Recerca (SUR), que es troba a l’inici de la Via Laietana, estava custodida pels Mossos d’Esquadra abans de l’arribada dels estudiants, que van llençar alguns petards i bombes de fum a l’edifici. Va ser aleshores quan uns 200 participants a la manifestació es van asseure davant Universitats i van anunciar, amb càntics, que pensaven passar la nit allà. També van cridar contra les retallades en ensenyament i contra la policia, i van demanar la dimissió del secretari d’Universitats, Arcadi Navarro, entre altres proclames i reivindicacions.

Es van viure alguns moments de tensió quan els manifestants de primera línia van donat alguns cops, amb els pals de les banderes que portaven, als escuts dels agents que custodiaven la porta de la Secretaria. Els Mossos van donar algun cop de porra, però l’enfrontament es va frenar. En general, l’asseguda va transcórrer de forma pacífica. Els manifestants van desplegat tres tendes de campanya i les persones que es trobaven fora del cordó policial donant-los suport –moltes eren manifestants que s’havien allunyat un moment de l’asseguda i ja no els havien deixat tornar a entrar dins del cordó policial– els van llançar provisions, com ‘snacks’, barres de pa, embotits i begudes.

Quan ja feia quatre hores que havia començat l’asseguda, els Mossos van anunciar que tenien instruccions d’alliberar la via i, pocs minuts després, la van començar a desallotjar. Els Mossos van optar per separar un a un els participants a la protesta, que s’havien apinyat per fer més complicat el desallotjament. A mesura que els anaven separant del grup, els portaven al Pla de Palau.

Alguns dels participants a l’asseguda van explicar a l’ACN que no els havien identificat. Les diputades de la CUP Mireia Vehí i Mireia Boya van estar presents a la protesta, tot i que es van mantenir en segona línia, observant com transcorrien els fets. Al final s’hi va afegit la també diputada de la CUP Eulàlia Reguant, que va demanar informació als Mossos de què passava amb els participants a l’asseguda un cop desallotjats. Segons li haurien explicat, els agents no estaven identificant els manifestants, excepte els de primera línia que havien estat amb les banderes. Aquests, se’ls hauria portat als furgons per comprovar si tenien algun requeriment i, en cas negatiu, també se’ls deixava marxar, segons li haurien indicat a Reguant.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Exigeixen que l’Exèrcit no faci maniobres en zones d’interès natural a Girona

Notícia següent

Els treballadors de Bic Graphic Tarragona reafirmen el preacord sobre l’ERO

Notícies relacionades