Dimarts, 22 d'abril de 2025
És notícia

Les campanes de Santa Maria de Mataró tornen a estar penjades

Avatar photo
Ahir es van tornar a instal·lar després que el passat març es retiressin per restaurar-les. Això va provocar una gran expectació dels mataronins
Campanes
La Basílica de Santa Maria recupera les seves campanes. Font: cedida

Les campanes de l’Església de Santa Maria de Mataró tornen a estar penjades. La tradicional basílica mataronina recupera un dels seus símbols més importants, després que el passat març es retiressin per restaurar-les. Segons els campaners voluntaris, aquest fet ha generat molta expectació entre els ciutadans de la capital del Maresme, ja que durant dues setmanes han visitat les campanes, que es van exposar a l’Església i a la Plaça. Segons xifra un dels voluntaris, han sigut 500 persones les que s’han apropat cada dia per veure-les.

Campanes
Moment en el qual es torna a penjar una de les campanes restaurades. Font: cedida

La Miquela, Montserrat, Juliana i Semproniana són les quatre campanes que han viatjat fins a València per tal de ser restaurades. En canvi, la Carme, una de les campanes que estava més malmesa, va recórrer uns quants quilòmetres més fins a arribar a Cantàbria, on es va construir de nou. Ho detallava així un jove del Grup de Campaners de la Basílica de Santa Maria de Mataró, el més antic de tot l’Estat espanyol. Tal com van explicar el passat mes de març durant el despenjament, la intenció era que la Basílica recuperés les campanes abans que arribessin les Santes, la festa major de Mataró. I gràcies a l’esforç i la dedicació d’aquest grup de voluntaris, Mataró podrà sentir el tradicional so molt aviat. “Per les Santes també són les protagonistes i aconseguirem fer-les sonar”, explicava un d’ells.

“Obrir una nova etapa”

Amb les campanes renovades, el Grup de Campaners veu l‘oportunitat d’obrir una nova etapa. Fins ara, les feien repicar de forma manual tot l’any, especialment els dissabtes i els festius més importants del calendari. De fet, aquesta tècnica va ser reconeguda per la UNESCO com a patrimoni immaterial de la humanitat fa uns anys. Però els Campaners volen anar més enllà. “Fins ara les voltejàvem, agafant-les a contrapès i donant empentes fins que amb la inèrcia anaven girant”, explica un dels voluntaris. En canvi, un cop hagi passat l’estiu, la seva intenció és deixar de banda el toc tradicional per tal d’introduir el ‘‘toc a la catalana’. Aquest canvi de tècnica implicarà que, en lloc de voltejar-les manualment, faran servir les cordes i altres mètodes. En tot cas, és un procés que encara han d’encetar per tal d’aprendre. “A partir de la tardor farem una formació per definir els nous tocs. Serà tot nou, com si ens tornéssim a treure el carnet del cotxe”. 

De fet, des del grup de Campaners fan una crida a tothom que vulgui sumar-se al projecte. “Convidem gent jove, però acceptem qualsevol públic”, detallava un dels voluntaris. En tot cas, el que és evident i demostrable és la passió que aquests joves demostren per les campanes. A més, un d’ells transmetia en nom de tot el col·lectiu ‘l’orgull que han sentit després de veure com Mataró ha tornat a demostrar amb l’estima cap a les noves campanes’. 

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Roses celebra la 87a edició de les Travessies de Natació

Notícia següent
puigcerdà

Puigcerdà celebra la bona acollida de la XXVIII Setmana Cultural del Roser

Notícies relacionades