Mataró ha despenjat avui les campanes de la Basílica de Santa Maria per restaurar-les i recuperar el seu toc tradicional. Tal com han anunciat els Campaners del municipi, l’objectiu és que per les Santes puguin tornar a sonar. És el primer cop que es retiren després de la Guerra Civil. “És l’actuació més important sobre el campanar des del segle passat”, ha dit el director del Museu-Arxiu de Santa Maria, Nicolau Guanyabens. Amb aquest canvi, es pretén apropar les campanes a la gent i recuperar el patrimoni popular.
Només una de les campanes es canviarà íntegrament: la ‘Carme’. De fet, el passat 2017 va deixar de sonar perquè es va detectar una esquerda. Les altres quatre campanes, que s’han despenjat gràcies a una grua durant aquest matí, es restauraran i es tornaran a penjar durant els propers mesos. Concretament, es substituiran els elements de subjecció i contrapès actuals, de ferro, per uns de fusta, com els que existien antigament.

La tradició dels campaners
L’escena ha cridat l’atenció de desenes de ciutadans de Mataró, que s’han apropat a la Plaça Santa Maria per apreciar aquest moment històric. I el grup de campaners del municipi també hi han estat presents. De fet, la feina d’aquests voluntaris ha sigut cabdal per poder recuperar el toc tradicional i poder dur a terme aquesta reforma. Hauran de ‘començar de zero’, tal com han comentat, ja que amb les noves campanes es podran dur a terme els repics que ja existien, tal com demostren alguns escrits de l’any 1927.
Gràcies a aquesta rehabilitació les quatre campanes que es restauraran – Miquela, Montserrat, Juliana i Semproniana – estaran més a prop de la ciutadania. Així ho ha detallat director del Museu-Arxiu de Santa Maria. “La gent les podrà acaronar i fer-se-les seves”, ha remarcat. Un cop renovades, es tornaran a incorporar al campanar de la Basílica perquè tornin a sonar com ho feien fa un segle i durant la data més especial per Mataró: les festes de les Santes.