Reconeixen Barcelona per reduir les emissions de gasos d’efecte hivernacle

Les ciutats de Barcelona, Múrcia i Vitòria han estat reconegudes entre les 33 ciutats europees de la Llista A de Ciutats que publica l’organització CDP, i que premia els esforços per reduir les emissions de gasos d’efecte hivernacle i construir resiliència als impactes del canvi climàtic malgrat la crisi sanitària de la covid-19.

Les 33 ciutats europees que figuren en l’estudi, segons explica CDP, suposen prop del cinc per cent de la població europea i mostra un gran progrés des que es va signar l’Acord de París el 2015. L’organització assenyala que tan sols tres ciutats europees (9%) de la Llista A tenien un objectiu del zero net el 2015 comparat amb els catorze del 2020 (42%).

Així mateix, CDP ha observat com l’any 2015, el 60 per cent de les ciutats europees de la Llista A a Europa no tenien objectius de reducció d’emissions, però actualment en tenen. Malgrat la crisi sanitària, el 39 per cent de les ciutats europees són noves a la Llista A, en què les noves incorporacions han estat Múrcia, Porto, Zuric, Hèlsinki, Florència i Copenhaguen.

D’entre totes les ciutats europees que formen part de la Llista A de CDP, Dinamarca obté el número més alt (6), seguit de Suècia (5), Finlàndia (4), Espanya i Portugal (3). Un altre dels aspectes innovadors que destaca CDP en la Llista 2020 són les ciutats que han avançat en els seus objectius sobre l’energia renovable amb deu ciutats europees que treballen per aconseguir que la seva energia sigui 100% renovable de cara al 2050 o abans. Algunes ciutats com Copenhaguen, Turku i Estocolm, ja han arribat al 50 per cent o més dels seus objectius.

Per tenir una puntuació A, CDP detalla que una ciutat ha de mostrar públicament les seves dades i tenir un inventari d’emissions de tota la ciutat, haver establert un objectiu de reducció d’emissions, a més de publicar un pla d’acció climàtica i completar una avaluació sobre riscos climàtics i vulnerabilitat, i també un pla d’adaptació climàtica per demostrar com ara i en el futur abordarà els perills climàtics.