Algunes unitats de la Guàrdia Urbana de Barcelona podrien rebre pistoles elèctriques abans de l'estiu

L'Ajuntament no descarta oferir aquesta eina a tots els agents si es comprova la seva eficàcia pròximament

11 de juny de 2025 a les 18:02h

L'Ajuntament de Barcelona obre la porta a què altres unitats de la Guàrdia Urbana puguin dotar-se de Dispositius Conductors d'Energia (DCE), coneguts com a pistoles elèctriques. Tot i que ara només es preveu que puguin fer-ne ús comandaments de la UREP (antiavalots) o del servei nocturn, el redactat del projecte de reglament inclou un nou punt que recull que "es podrà fer extensiva la dotació dels DCE a tota la plantilla o a altres unitats policials que compleixin amb les condicions establertes" en funció de la valoració realitzada en informes oficials anuals sobre l'ús d'aquests dispositius. El nou redactat també incorpora nous requeriments en la traçabilitat en l'ús dels DCE i limita "al mínim imprescindible" el nombre de descàrregues.

El tinent d'alcaldia de Seguretat, Albert Batlle, ha explicat en una atenció a mitjans que "s'han fet alguns ajustaments" en la proposta inicial de reglament després d'incorporar al·legacions fetes per part dels grups municipals i també algunes entitats defensores dels drets humans.

Batlle ha destacat que el reglament que es portarà a votació és "enormement garantista" des del punt de vista dels drets humans i també de la seguretat jurídica de l'ús d'aquests instruments. Amb la versió final del redactat, la intenció del govern municipal és portar-ho a votació al plenari d'aquest mes de juny. En l'aprovació inicial al març, la proposta va tirar endavant amb el suport del PSC, Junts, el PP i Vox, el vot en contra de BComú i l'abstenció d'ERC.

Inicialment, la Guàrdia Urbana es dotarà de 22 dispositius. Segons Batlle, tot i que el document recull la possibilitat d'ampliar-ne l'ús a tota la plantilla "no té cap sentit" que això passi i se'n generalitzi l'ús. En tot cas, ha matisat, sí que es pot plantejar "a través d'un procés de reflexió" que s'ampliï a més unitats del cos més enllà dels comandaments que ja s'ha previst que puguin utilitzar-los un cop s'adquireixin. El calendari amb el qual treballa el consistori és que puguin començar-se a utilitzar l'estiu del 2026, d'aquí a un any. Abans es farà una formació específica als comandaments que es canalitzarà a través de l'Institut de Seguretat Pública de Catalunya (ISPC).

Supòsits d'utilització

En l'apartat de supòsits d'utilització, les novetats en l'esborrany del projecte de reglament són la limitació o prohibició explícita dels DCE quan la persona es trobi immobilitzada o emmanillada sota custòdia policial a les dependències policials així com quan la persona mostri una resistència "merament passiva" a les ordres policials.

Per contra, no s'ha incorporat la petició d'entitats com Amnistia de prohibir l'ús de les pistoles elèctriques en tots els casos dels menors d'edat i es manté la prohibició només en els menors de 14 anys. Pel que fa a les manifestacions, resta prohibit o limitat l'ús del DCE en aquelles "d'un nombre elevat de persones".

En l'apartat relatiu a la formació, s'especifica que el personal policial autoritzat rebrà una especial formació i capacitació en l'abordatge i reducció de manera segura a les persones en relació a donar una resposta adequada als incidents de persones que travessen una crisi de salut mental. Algunes entitats havien expressat la seva "profunda preocupació" si els dispositius s'utilitzen en persones amb patiment psíquic o problemes mentals.

Més garanties en l'ús i la traçabilitat

El text que preveu portar-se a votació incorpora noves garanties per a l'ús i també per a la traçabilitat dels aparells. Per exemple, en l'apartat de normes bàsiques de seguretat s'incorpora que "d'acord amb els principis de proporcionalitat i de necessitat s'ha de limitar el nombre de descàrregues del DCE al mínim imprescindible i necessari per aconseguir la contenció de l'amenaça".

També en els requeriments tècnics dels dispositius, s'afegeix que aquests han de disposar de mecanismes de limitació automàtica i manual de la durada de la descàrrega "que se situa en un màxim de 5 segons". El text anterior deia que la durada "referencialment" se situava en 5 segons. D'altra banda, tots els dispositius hauran d'incorporar un sistema de captació d'imatges, "preferiblement d'activació automàtica en desenfundar-la", que gravi tots els seus usos.

A més a més, els dispositius hauran d'incorporar elements tecnològics "que permetin la traçabilitat i el control posterior de l'ús, en tots els casos i circumstàncies d'ús, amb dades precises sobre l'hora de l'actuació, hora de l'activació del DEC, el nombre de descàrregues, la durada de cadascuna i el lapse de temps entre descàrregues".

També es concreta que l'òrgan de la GUB que tingui la funció d'avaluador de conductes ètiques i deontologia haurà d'elaborar un informe que reculli elements com nombre de casos en què s'ha fet ús i tàctica operativa, tipologia d'incidents, lesions causades, etc. L'informe s'haurà de comunicar a la Sindicatura de Greuges i publicar d'acord amb les normes de transparència.

A més, s'incorpora una disposició addicional perquè s'emeti un informe d'avaluació en el període d'un any des del moment de l'autorització de la dotació sobre el tipus de dispositiu implementat, les característiques de la formació i continguts, etc.

Sobre l'autor
C CIUTAT
Redacció
Veure biografia
El més llegit