El Museu de les Cultures del Vi de Catalunya, VINSEUM, ha presentat aquest matí, en roda de premsa als mitjans, la seva aposta per la millora de l’accessibilitat física i cognitiva dels seus espais expositius recentment inaugurats. Gràcies al programa “La Mirada Tàctil” de la Diputació de Barcelona, el museu vilafranquí permet garantir la visita a tots els públics, incloent a partir d’ara a aquelles persones amb dificultats sensorials.
D’aquesta manera, la història i la cultura del vi a Catalunya són ara més accessibles per a tots el col·lectius, inclosos aquells amb dificultats auditives, visuals i intel·lectuals. Com a membre de la Xarxa de Museus Locals, el VINSEUM té accés al programa de La Mirada Tàctil. Aquest programa té com a objectiu explorar les diferents col·leccions exposades en els museus de la xarxa per a oferir, en funció de la seva tipologia i característiques, les accions multisensorials idònies per a fer-les accessibles.
En el cas del VINSEUM, les millores en l’accessibilitat cultural comprenen tant accions en la museografia com millores en la comunicació de l’exposició permanent. Aquestes accions garanteixen l’accés a col·lectius amb discapacitat, i enriqueixen la visita per al conjunt d’usuaris.
Accions museogràfiques de “La Mirada Tàctil”
A partir d’ara, els visitants amb discapacitat podran gaudir de l’exposició permanent a través de vuit punts d’interpretació tàctil. Aquests punts mostren vuit objectes de la col·lecció (originals i reproduccions) i tenen relació amb el discurs museogràfic del seu entorn, ubicats a les exposicions estables “Les arrels” i “Les Cultures del Vi de Catalunya”. També s’han inclòs cartel·les en macrocaràcter i Braille, adequats pels visitants amb necessitat visuals. En la selecció dels objectes reproduïts, s’ha tingut en compte no sols la importància en el discurs del museu sinó, a més, la possibilitat de ser interpretats a través del tacte. Els objectes estan realitzats en fusta, ceràmica, bronze, pedra i ferro.
Accions comunicatives d’accessibilitat
La Mirada Tàctil també compta amb recursos comunicatius que complementen els elements museogràfics i permeten adaptar els continguts del museu per a fer-los accessibles. En el cas del VINSEUM, contemplen càpsules de vídeo en llengua de signes (LSC), guies en Braille i macrocaràcter i diversos dibuixos tàctils. L’accés a aquestes càpsules de vídeo es realitza a través d’un codis QR.
Pel que fa a les guies de visita accessibles per a persones amb dificultats visuals, compten amb textos en Braille, macrocaràcter i dibuixos en relleu que permeten reconèixer certs objectes del museu que són importants per entendre la globalitat del discurs expositiu. Durant l’any 2025, continuarà aquest treball d’accessibilitat en la resta del museu. En totes les accions, La Mirada Tàctil ha comptat amb la col·laboració del Servei Bibliogràfic de la ONCE i la Federació de Persones Sordes de Catalunya (FESOCA).
Amb la voluntat d’obrir el museu a tothom, el VINSEUM suma als elements que aporta La Mirada Tàctil la transcripció dels textos de sala en lectura fàcil en català i en castellà i les guies de lectura fàcil per facilitar la visita a persones amb dificultats lectores transitòries o permanents. Per tal de permetre la visita a persones amb dificultats de psicomotricitat també s’ha incorporat una cadira de rodes i tamborets portàtils.
Sobre La Mirada Tàctil
Des de l’any 2007, l’Oficina de Patrimoni Cultural de l’Àrea de Cultura de la Diputació de Barcelona, desenvolupa diferents accions per garantir l’accessibilitat dels museus i el patrimoni a tots els usuaris, inclosos els col·lectius que pateixen algun tipus de discapacitat sensorial, física o cognitiva.
El Canal de la Mirada Tàctil de Youtube
El canal de Youtube del programa va ser creat el 17 de desembre de 2013, des d’aleshores, ha obtingut 131.000 visualitzacions i 3.000 hores de visualitzacions. Disposa de 542 subscriptors. Durant 2025, ja disposa de 8.158 visualitzacions acumulades. A data d’avui, La Mirada Tàctil ha adaptat les exposicions permanents a 44 equipaments de 35 ajuntaments.
La Xarxa de Museus Locals està integrada per 65 equipaments de 51 municipis i coordinada per l’Oficina de Patrimoni cultural de la Diputació Barcelona. Actualment, des de l’Oficina de Patrimoni Cultural s’ha adaptat el 67,9% dels museus que pertanyen a la Xarxa de Museus Locals.
Aquesta acció de la Diputació de Barcelona respon als Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) número 4 ”Educació de qualitat” i número 10 “Reducció de les desigualtats“. Els 17 ODS van ser proclamats per l’Assemblea General de Nacions Unides el 25 de setembre de 2015 i formen part de l’agenda global per a 2030. La Diputació de Barcelona n’assumeix el compliment i desplega la seva acció de suport als governs locals de la província d’acord amb aquests ODS.