L’Hospital Vall d’Hebron passa a fer les proves PCR al Pavelló Salut

El poliesportiu ja no acull malalts de covid i es faran els tests a tots els pacients que s'hagin d'hospitalitzar

temps lectura-Temps de lectura: 3 minuts

Les proves PCR de coronavirus que es fan als pacients de l’Hospital Vall d’Hebron de Barcelona es deixen de fer als mòduls on s’han realitzat des de l’inici de la pandèmia i es fan des d’aquest dilluns al Pavelló Salut Vall d’Hebron, la instal·lació esportiva situada davant de l’hospital, a l’altre costat de la Ronda de Dalt. El Pavelló Olímpic de la Vall d’Hebron es va habilitar com a extensió hospitalària de l’hospital. La data d’habilitació del Pavelló Salut acabarà amb el decret de l’estat d’alarma, però s’estan preveient fases esglaonades i disposició parcial de l’espai, si s’escau, per a la finalització del projecte conjunt, tenint en compte també el moment de la possible activació dels usos propis del poliesportiu.

Les proves PCR es fan als pacients del Vall d’Hebron que requereixen ingrés hospitalari (com ara els que s’han de sotmetre a una intervenció quirúrgica), que vagin a un gabinet (a fer-se algun tipus de prova o tractament ambulatori) o que se’ls hagi de fer qualsevol procediment que comporti manipulació de les vies aèries o risc d’aerosol com ara broncoscòpies, proves funcionals respiratòries o endoscòpies digestives per gastroscòpia, entre altres. En cas que la prova PCR per coronavirus surti positiva, l’activitat programada se suspèn.

Segons explica María José Abadías, subdirectora assistencial de l’hospital, “el canvi de localització s’ha fet per la necessitat de recuperar l’espai dels mòduls per a l’activitat de consultes externes, que es comença a reprendre tot just aquests dies amb les mesures de seguretat adequades, descongestionant les sales d’espera i garantint el distanciament social”.

Concretament, al Pavelló Salut Vall d’Hebron s’han establert dos circuits diferenciats per a pacients pediàtrics i adults que es vagin a fer la prova PCR. Els pacients reben un missatge SMS uns dies abans de la PCR i se’ls demana que hi acudeixin a una hora concreta, ni abans ni després, i amb les mesures de protecció adequades (mascareta i mantenir les distàncies de seguretat). Tant l’entrada al circuit com la sortida es fa directament des del carrer, de manera que les persones que van a fer-se la prova no s’han de creuar amb els pacients que són al Pavelló Salut Vall d’Hebron per altres motius assistencials.

De pavelló 100% covid-19 a atendre altres patologies

El 29 de març, quan la pandèmia s’apropava al pic, el pavelló es va habilitar com a extensió de l’hospital per atendre persones afectades amb la covid-19 no greus. El recinte tenia capacitat per acollir fins a 132 pacients amb el coronavirus, tot i que mai no es va arribar a omplir. A finals d’abril, quan l’etapa més crítica de la pandèmia havia quedat enrere i cada vegada hi havia menys pacients ingressats pel coronavirus, es va decidir deixar d’acollir-hi pacients amb coronavirus i instal·lar-hi un Hospital de Dia Polivalent que permetés recuperar activitats assistencials que s’havien deixat de fer tot garantint la seguretat del pacient.

En aquest Hospital de Dia Polivalent es realitzen teràpies d’infusions intravenosa amb antibiòtics, teràpia substitutiva amb gammaglobulina en immunodeficiències primàries, teràpies biològiques per a patologies com la psoriasi, tractaments neurològics, proves d’al·lèrgia i teràpies amb bombes d’insulina per a diabètics. Aquest dispositiu compta amb els professionals sanitaris i la tecnologia mèdica necessaris per realitzar aquestes activitats assistencials amb la màxima eficàcia i seguretat.

A més de l’Hospital de Dia Polivalent, que dona servei aproximadament a 50 persones al dia, el pavelló acull la Consulta d’Atenció Immediata del Servei de Medicina Interna (es tracten diàriament 12 pacients de manera presencial i 10 de manera telemàtica), la Rehabilitació Ambulatòria (100 pacients al dia) i, des d’aquest dilluns, s’hi fan les proves PCR a 150 persones al dia. El nombre de pacients que s’atenen cada dia en aquest recinte és d’uns 320.