L’Ajuntament de Barcelona i UNICEF s’uneixen per contribuir a vacunar més de 50.000 persones contra la COVID-19 al Senegal

Avatar photo

A través del Mecanisme COVAX que ja ha repartit més de 700 milions de dosis a 144 països

L’Ajuntament de Barcelona ha signat un conveni amb UNICEF pel qual destinarà un total de 315.000 euros per a la provisió de vacunes contra la COVID-19 al Senegal, amb l’objectiu de contribuir a reduir l’impacte de la pandèmia a aquest país africà. Barcelona es converteix en l’administració local pionera a col·laborar amb UNICEF per a la distribució equitativa de vacunes contra la COVID-19.

A través de l’enfortiment de la cadena de fred i la gestió de residus, així com la promoció i l’acceptació de la vacuna entre la població, UNICEF i l’Ajuntament de Barcelona milloraran el subministrament de vacunes al Senegal. L’estimació és que més de 50.000 persones, que seguiran les fases de vacunació establertes al país, es beneficiïn d’aquesta acció. Així mateix, el manteniment de la cadena de fred –imprescindible en tot procés de vacunació- permetrà que 8.140 nenes i nens menors de 5 anys siguin immunitzats contra altres malalties.

Així mateix, es desenvoluparà una estratègia de comunicació per contrarestar informacions errònies o desinformació. Al voltant d’un milió de persones rebran missatges de prevenció i informació contrastada sobre les vacunes a tot el país.

La iniciativa de l’Ajuntament de Barcelona dona resposta així a la crida d’UNICEF per contribuir a la resposta global a la crisi provocada per la pandèmia de la COVID-19 a través del Mecanisme COVAX, que colideren l’Aliança Mundial per a les Vacunes i la Immunització, de la qual UNICEF forma part, l’Organització Mundial de la Salut i la Coalició per a la Innovació a la Preparació d’Epidèmies.

El Govern de la ciutat de Barcelona considera imperiosa la necessitat d’actuar contra la pandèmia a l’Àfrica. La irrupció d’una nova variant de la COVID-19 l’Àfrica Austral, l’òmicron, reafirma aquesta urgència. Barcelona vol donar exemple i fa una crida a les ciutats que han assolit una alta taxa de vacunació, a donar suport econòmic al Mecanisme COVAX. Tanmateix continuarà pressionant internacionalment als estats i a la Unió Europea, al costat d’altres ciutats aliades, perquè deixin de bloquejar l’alliberament temporalment de les patents de les vacunes contra la COVID-19.

COVAX és una aliança mundial que treballa per aconseguir la distribució equitativa i solidària de les vacunes contra la COVID-19, assegurant que arriben també als països amb menys recursos, i que la seva població també rebi les vacunes, començant pels professionals sanitaris i les persones amb més risc.

El primer país a rebre un enviament de vacunes a través del Mecanisme COVAX va ser Ghana el febrer de 2021, i deu mesos després 144 països ja han rebut un total de més de 709  milions de dosis de vacunes. Tot i això, la desigualtat en la vacunació entre països d’ingressos alts i baixos és inacceptable, ja que mentre que, de mitjana, el 56,2% de la població al món ha rebut almenys una dosi, aquesta xifra és tan sols del 7,31% als països d’ingressos baixos, i en alguns països africans no arriba al 2%.

Al Senegal, la taxa de vacunació contra la COVID-19 és del 5,45%  (persones que han rebut la pauta completa; dues dosis) i com a molts països africans, el sistema sanitari és poc robust i hi ha serioses dificultats per accedir a els subministraments i l’emmagatzematge de les vacunes. Així, doncs, és essencial garantir la cadena de fred amb sistemes de refrigeració de baixa temperatura que garanteixin la conservació correcta de les vacunes contra la COVID-19. Alhora, també són necessaris sistemes adequats per a aquells llocs on no hi ha electricitat i assegurar sistemes de tractament de residus que siguin respectuosos amb el medi ambient i evitin un ús perillós de residus com la reutilització de xeringues.

D’altra banda, encara que el nivell d’acceptació de la vacuna al Senegal és alt, la introducció de la vacuna s’enfronta a certes desconfiances a causa de les informacions errònies o fake news que circulen majoritàriament per les xarxes socials. Per tant, és prioritària la realització d’accions de comunicació i incidència per combatre la desinformació i promoure la vacunació.

“La pandèmia ens ha ensenyat el seu caràcter global i, per tant, la resposta també ha de ser global. Ningú estarà fora de perill fins que tothom estigui fora de perill”, ha destacat el president d’UNICEF Comitè Catalunya, Jaume Lanaspa.

“La infravacunació de l’Àfrica no és acceptable, és una emergència humanitària, i no ens podem quedar esperant als estats. Les ciutats i els pobles no juguem a la geopolítica ni al negoci farmacèutic, estem per la vida, aquí i arreu”, declara Laura Pérez, tinenta d’alcaldia i regidora de Justícia Global de l’Ajuntament de Barcelona.

Campanya ‘Estimada Senegal, soc Barcelona’

L’acord de l’Ajuntament de Barcelona i UNICEF també inclou el llançament de la campanya audiovisual Estimada Senegal, soc Barcelona. La campanya es podrà veure properament a les xarxes socials, mitjans de comunicació i serà un missatge audiovisual dels nens i nenes de la ciutat de Barcelona per a la infància i adolescència d’aquest país africà.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

El Parc de Nadal de la Canonja torna amb divertides sorpreses

Notícia següent

Andorra la Vella aprova un pressupost de 50,3 milions d’euros

Notícies relacionades