Dimarts, 19 de març de 2024
És notícia

Els psicòlegs demanen reforçar els serveis de salut mental

Avatar photo

L’Associació Nacional de Psicòlegs Clínics i residents (Anpir) ha sol·licitat aquest dimarts que es reforcin els serveis de salut mental en l’àmbit de l’Atenció Primària davant el “previsible” increment en la demanda d’aquest tipus d’assistència per part dels ciutadans després de la crisi de la COVID-19.

La principal societat científica de l’especialitat en Psicologia Clínica xifra en 46 milions d’euros anuals el cost de l’atenció per trastorns mentals i considera que aquesta quantitat pot incrementar-se entre “un 15 i un 20 per cent” després de l’emergència sanitària provocada pel coronavirus , segons explica en un comunicat.

La Anpir, la més representativa del sector, amb més de 1.300 professionals associats, adverteix que els serveis de salut mental “no estan preparats” per suportar l'”esperat” repunt d’activitat assistencial. Abans de la pandèmia, entre el 40 i el 60 per cent dels motius de consulta que arribaven a l’Atenció Primària estaven relacionats amb la salut mental i, segons les seves dades, només un 10 per cent era derivat a les unitats de Salut Mental especialitzades, tot i que “per al 80 per cent d’aquests casos, l’OMS estableix que el tractament psicològic és el més eficaç”, afirma.

La societat científica considera que la COVID “ha posat a prova les limitacions i mancances de el Sistema Nacional de Salut” en aquesta matèria i demana un reforç de l’atenció professional en Atenció Primària, “davant la previsió d’un important repunt del sofriment humà, de les dificultats socioeconòmiques, dels problemes d’ansietat, depressió, estrès i el risc d’un increment de suïcidis”.

La COVID “ha posat a prova les limitacions i mancances del Sistema Nacional de Salut” en aquesta matèria i demana un reforç de l’atenció professional en Atenció primària.

L’objectiu, explica ANPIR, és que els metges de família puguin detectar precoçment aquest tipus de patologies. Així mateix, l’associació demana que es reforci l’atenció psicològica en els dispositius de Salut Mental i que es dissenyin estratègies nacionals, coordinades amb les comunitats autònomes, per abordar el risc d’increment de conductes suïcides.

Segons les dades facilitades per l’associació, Espanya es troba al capdavant en el consum d’antidepressius i ansiolítics “donada l’absència d’accés efectiu a tractament psicològic”, el que, segons la seva opinió, promou la “cronicitat” a llarg termini.

El col·lectiu adverteixen que entre el 5 i el 15 per cent de personal sanitari necessitarà ajuda per trastorns d’estrès posttraumàtic i defensa que implantin amb “caràcter estructural i finançament adequat” programes específics d’atenció psicològica dins el Sistema Nacional de Salut, com s’ha fet durant la pandèmia amb pacients, familiars i sanitaris.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Els bars i restaurants de Barcelona ofereixen aigua gratis als clients

Notícia següent

La Diputació de Barcelona presenta al Consell d’Alcaldies del Garraf el Pla de Xoc per a la reactivació econòmica i social

Notícies relacionades