El metro de Barcelona incorpora màquines de vending de mascaretes i gel hidroalcohòlic als preus oficials

El 96% dels usuaris de metro ja viatgen amb la mascareta posada

Una desena de màquines de vending de set estacions de la xarxa de metro de Barcelona incorporaran paquets de deu mascaretes i gel hidroalcohòlic als preus oficials durant aquesta setmana. La regidora de Mobilitat de Barcelona, Rosa Alarcón, ha destacat que aquesta és una de les noves mesures perquè el transport públic sigui un “espai segur” amb les “màximes garanties sanitàries” i els ciutadans recuperin l’hàbit d’utilitzar-lo. També s’implantarà senyalització horitzontal al terra en els enllaços de metro i estacions de més afluència. Pel que fa a la xarxa d’autobusos es posaran 1.140 mampares de protecció i es faran millores als carrils bus. “Vull felicitar els usuaris perquè el 96% fan servir la mascareta”, ha celebrat Alarcón.

Les deu màquines distribuïdores de mascaretes i gel, gestionades per l’empresa Mobiloso, són a les estacions de Catalunya (L1 i L3), Espanya (intercanviador), La Sagrera (L1, L5 i intercanviador), Sagrada Família (L2), Verdaguer (L5), Diagonal (L5) i Lesseps (L3).

Alarcón ha destacat que les normes d’higiene i distanciament que regeixen des de dilluns passat en la fase 0 de desescalada “s’estan complint de manera generalitzada” a les xarxes de metro i autobusos. El 96% dels usuaris entren a la xarxa de metro amb la mascareta posada, tal com estableix l’ordre del ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana. També als autobusos s’ha observat un ús generalitzat de l’accessori.

Pel que fa al distanciament entre viatgers, també s’està complint la regla de mantenir la màxima separació possible, que com a referència s’ocupi la meitat dels seients i que en les plataformes no se superin les dues persones per metre quadrat. Ho ha fet possible l’oferta programada per TMB, que al metro és del 85% dels trens en hora punta i el 80% la resta de franges, mentre que d’autobusos en circulen el 65% en les franges punta i el 57% a la resta.

TMB està implantant una senyalització horitzontal en els enllaços de metro i estacions de més afluència, per ordenar el flux de passatgers. Les fletxes a terra inviten a caminar per la banda dreta i respectar la distància de seguretat. Actualment ja estan senyalitzats els enllaços de Diagonal, Espanya, Urquinaona, la Sagrera, Sagrada Família i Verdaguer.

A la xarxa d’autobusos, s’avança en la separació de l’habitacle de conducció mitjançant planxes de policarbonat transparent, per minimitzar el risc de contagi, que s’instal·laran en 1.140 vehicles de TMB i 758 autobusos de l’AMB. Aquests elements de tipus mampara es fabricaran i instal·laran en tota la flota a partir del mes de juny i complementaran les mesures preventives adoptades fins ara com l’entrada per la segona porta, separació del passatge, i no venda ni bescanvis a bord.

Pel que fa a l’espai públic des de dilluns passat estan executant-se actuacions de millora a la xarxa de carril bus per tal de millorar en freqüència i velocitat comercial i oferir una major oferta als usuaris. S’han previst 17 intervencions que consisteixen en la segregació de carrils bus a partir de la col·locació d’elements físics per protegir el carril de la invasió d’altres vehicles en els àmbits de més congestió i la creació de nous trams de carrils bus. De moment s’han executat 8 de les 17 intervencions previstes.

Per reforçar les mesures de protecció de la salut dels empleats TMB ha implantat una nova càmera termogràfica a l’accés de les oficines de Metro a la Sagrera i la setmana passada van començar a efectuar-se tests PCR voluntaris a treballadors en actiu que ho sol·liciten. Aquesta setmana s’iniciarà la prova de detecció d’anticossos específics per immunoassaig a tot el personal considerat com un cas confirmat o probable de Covid-19 que es reincorpori a treballar.