En la tercera edició del Pla de Barris, és a dir, en el període 2025-2028 es desenvolupa un pla únic per als barris del Turó de la Peira i de Can Peguera, al districte de Nou Barris. Els projectes que es desplegaran al llarg de tot aquest període en aquests dos barris tindran un caràcter integral, seran intervencions intensives i extraordinàries, amb l’objectiu de mitigar les causes i els efectes de les desigualtats socials, urbans i residencials.
Algunes de les actuacions destacades seran la reforma del Parc del Turó de la Peira; l’execució de les fases dos i tres del Balcó de Can Peguera; la consolidació dels programes de cultura i educació “Caixa d’Eines”, “Extra! Extra!” i “Menja Llibres”; el “Prometeus”; les intervencions per fer millors en equipaments educatius; la continuació del projecte de rehabilitació de finques d’alta complexitat, o l’impuls de projectes per combatre la soledat no volguda entre persones grans, per posar alguns exemples.
La suma total del pressupost que es destinarà al desplegament dels diferents projectes del Pla de Barris del Turó de la Peira i Can Peguera 2025-2028 supera els 10 milions d’euros.
Les vulnerabilitats del Turó de la Peira i Can Peguera
El Turó de la Peira i Can Peguera són barris urbanístics i socials diferents ja que el Turó de la Peira és dens i amb habitatges molt compactes, mentre que Can Peguera té baixa densitat de població i habitatge protegit.
Les vulnerabilitats d’aquests dos barris són diverses i abasten diferents àmbits: la taxa de pobresa elevada sobretot en persones migrades, dones i grans; les dificultats per accedir a l’ocupació estable, amb condicions laborals precàries de la població activa i amb una taxa d’atur femení elevada; o la sobrecàrrega de cures que recau en les dones.
Can Peguera és un barri que està immers en un procés de reforma dels habitatges i de l’espai públic. El Turó de la Peira, en canvi, és un barri a on hi ha un alt percentatge d’habitatge amb necessitats de rehabilitació, a on es detecten persones grans vivint soles i amb situacions de soledat no volguda i amb sobrecàrregues familiars.
En el terreny de l’educació, les dades mostren un percentatge significatiu d’alumnat amb baix nivell acadèmic, i dificultats per assolir la formació obligatòria. També una manca de recursos tecnològics, i una taxa de fracàs escolar més elevada que a la mitjana de la ciutat. Les desigualtats d’accés a les oportunitats formatives són un dels reptes a afrontar en aquest territori.
Aquests territoris també mostren necessitats en l’àmbit de la salut i el benestar, així com en el terreny de l’espai públic (amb la manca d’espais verds i de refugis climàtics).
En aquest context, el Pla de Barris 2025-2028 focalitza els seus esforços en aportar eines d’enfortiment comunitari dels equipaments públics i les entitats, ampliar els serveis educatius i fomentar la salut, així com fomentar la cohesió comunitària, i garantir un entorn urbà més inclusiu i resilient als efectes del canvi climàtic.
Estratègies i àmbits
El Pla de Barris del Turó de la Peira i Can Peguera 2025-2028 desplegarà durant els pròxims anys un conjunt d’estratègies centrades en la millora de la qualitat de vida al territori, amb especial èmfasi en l’educació, l’espai públic, l’habitatge, la salut comunitària, el desenvolupament socioeconòmic i l’adaptació climàtica.
En l’àmbit educatiu i cultural, el pla contempla accions per reforçar els centres educatius i donar suport emocional a l’alumnat, consolidant la figura dels gestors emocionals. També es dona continuïtat a iniciatives com el programa Prometeus i Caixa d’Eines, així com activitats extraescolars gratuïtes (Extra! Extra!), amb l’objectiu de reduir desigualtats educatives i culturals. A més, es fomentarà la implicació de les famílies, es treballarà per reduir la segregació escolar amb una oferta d’extraescolars inclusives i es milloraran els espais escolars, especialment els patis.
Pel que fa a l’espai públic i l’accessibilitat, s’impulsarà la reforma integral del Parc del Turó de la Peira per fer-lo més verd i accessible, i es milloraran les connexions a peu a través de les fases II i III del projecte del balcó d’equipaments de Can Peguera. També es posarà en marxa el programa PEPI per dignificar entorns urbans i es fomentarà l’activació de locals comercials amb usos socials.
En matèria d’habitatge i rehabilitació, es continuarà amb el Programa de Rehabilitació de Finques d’Alta Complexitat, amb intervencions en diversos edificis del barri, i es reforçarà el treball comunitari amb les veïnes i veïns per millorar la convivència i la cohesió social.
L’eix de salut, benestar i comunitat inclourà projectes per crear espais de lleure saludables per a adolescents, així com programes d’acompanyament a famílies amb fills i filles en etapa adolescent. També es potenciarà la socialització de dones i joves migrants, es consolidaran iniciatives d’arrel comunitària com el Quiosc de la Memòria i La Culturalíssima, i es posarà en marxa un programa per combatre la soledat no volguda de la gent gran. A més, es vol fomentar la participació veïnal, especialment entre joves i persones migrades, amb suport a l’associacionisme local.
En l’àmbit socioeconòmic i d’ocupació, es promourà la contractació de persones dels mateixos barris en els projectes locals, es treballarà amb col·lectius en situació de precarietat o atur estructural, i s’oferiran serveis d’orientació per a joves mitjançant iniciatives com el Tastet d’oficis. També es combatran les desigualtats de gènere amb programes com Concilia, el servei municipal de canguratge.
Finalment, el pla inclou una estratègia d’adaptació climàtica i transició energètica, amb mesures per fer més confortables els espais públics davant del canvi climàtic i impulsar el verd urbà a través d’iniciatives com Mans al verd.
Aquest conjunt d’actuacions busca transformar el territori de forma integral, posant les persones al centre i promovent barris més justos, cohesionats i resilients.