El Gremi de Restauració de Barcelona i els sindicats demanen la reobertura de bars i restaurants

Alerten que el sector ha arribat "a una situació límit" i temen el "tancament definitiu" dels negocis

El Gremi de Restauradors de Barcelona, la Unió General de Treballadors (UGT) i Comissions Obreres (CCOO) han demanat a la Generalitat que no prorrogui l’ordre de tancament de bars i restaurants –expira aquest divendres 30 d’octubre- i que permeti la reobertura de l’hostaleria “amb les condicions d’aforament i d’horaris que s’estimin oportunes”.

En un comunicat conjunt, els agents socials han alertat que el sector ha arribat “a una situació límit” i temen que la suspensió de l’activitat acabi comportant “el tancament definitiu de negocis i una consegüent pèrdua de llocs de treball”.

A banda, subratllen que menys del 4% dels contagis tenen orígens en bars o restaurants, segons l’estudi dels focus de contagi elaborat pel Ministeri de Sanitat.

Tot i que gremi i sindicats reconeixen que no tots els negocis podran adaptar-se a les restriccions de la mateixa manera, consideren que allargar el tancament actual “és erroni” i demanen que s’aposti per altres mesures “que no menystinguin la necessitat imperiosa de reactivar l’economia”.

A més, els agents assenyalen que l’aturada del sector durant els últims dies “ha estat massiva”, ja que els serveis de menjar per emportar i menjar a domicili “són minoritaris”.

En aquest sentit, recorden que més de 40.000 treballadors van entrar en un Expedient de Regulació Temporal d’Ocupació (ERTO) tan sols una setmana després que es decretessin es noves mesures per frenar l’expansió de la covid-19.

En relació amb aquest tema, sindicats i gremi remarquen que la suspensió del contracte comporta una reducció dels ingressos, un fet “especialment greu” si s’allarga en el temps.