Finalitzen les obres de Sant Sebastià, 9 de novembre i Carreró de la Torreta

L’actuació ha transformat en plataforma única 600 metres lineals de via pública del nucli antic de Ribes.

Els carrers 9 de novembre, Sant Sebastià i carreró de la Torreta s’han transformat en plataforma única, un cop finalitzada l’actuació de millora de la pavimentació que s’hi ha dut a terme en els darrers 8 mesos. El canvi ha permès pacificar el trànsit (limitat a l’accés als guals i a càrregues i descàrregues), prioritzant el pas de les persones. També s’han millorat les entrades dels serveis a cadascuna de les cases i s’ha promogut l’adequació de les façanes, obrint una línia de subvencions adreçada a les veïnes i veïns que les vulguin millorar.

L’actuació duta a terme en aquests tres carrers forma part del Pla de Millora del Nucli Antic de Ribes i ha suposat la transformació en plataforma única d’uns 600 metres lineals de via pública. Les obres han afectat els següents trams de carrer:

  • Carrer 9 de novembre (175 metres).
  • Carreró de la Torreta, des del carrer 9 de novembre fins al carrer de la Pau (290 metres). S’ha actuat, a més, en la cruïlla i la plaça amb el carrer de la Pau.
  • Carrer Sant Sebastià (120 metres) + escales.

Els treballs s’han dut a terme en els vuit mesos previstos inicialment. El termini s’ha complert, així, malgrat s’hagi executat més tard del previst inicialment i l’aturada temporal de l’activitat de la construcció decretada a l’inici de la crisi sanitària de la Covid-19.

L’alcaldessa, Abigail Garrido, ha assenyalat que “per a nosaltres és molt important la dignificació de l’espai públic. És on es dona la interrelació amb les persones i, en el cas del nucli antic, teníem voreres i carrers molt estrets i hi havia una dificultat per conciliar vehicles i persones. Per aquest motiu, hem apostat per una plataforma única, el que permet que les persones tinguin prioritat i els cotxes entrin i surtin d’una manera restringida per accedir als seus pàrquings i per fer càrregues i descàrregues puntuals”.

Els nuclis antics, a l’agenda d’actuacions
Un estudi va detectar, anys enrere, l’existència de deficiències al casc antic, que s’havien d’anar resolent a mesura que fos possible. Per aquest motiu, l’adequació de l’entorn urbà, la dignificació dels espais i de la via pública, la renovació de les xarxes d’instal·lacions i serveis bàsics, la pacificació del trànsit i la supressió de barreres arquitectòniques han estat en els darrers anys les motivacions per dur a terme, de manera ordenada i progressiva, actuacions com la finalitzada als carrers 9 de novembre, Sant Sebastià i el carreró de la
Torreta.

A banda d’aquestes, l’Ajuntament de Sant Pere de Ribes ha programat altres actuacions de millora de carrers, previstes o dutes a terme al municipi:

  • Millora del casc antic de les Roquetes, al barri de la Cervereta (en procés).
  • Urbanització del carrer Major, des del Palou fins a la riera. L’Ajuntament ha acordat amb la Diputació de Barcelona la seva millora i recepció (doncs encara forma part del tram urbà de l’antiga carretera BV-2112, que és titularitat de l’ens provincial).
  • Treballs d’arranjament de la pavimentació a uns 25 carrers del municipi. S’han efectuat seguint les indicacions d’una diagnosi sobre l’estat del paviment als dos nuclis principals de població de Sant Pere de Ribes.
  • Treballs de millora de l’accessibilitat (carrer de Roger de Flor i carrer Mare de Déu de Montserrat; en procés).
  • Reforma de la plaça de la Milana, al nucli de Ribes (en projecte).

Algunes de les actuacions esmentades formen part del Pla de Xoc i Reactivació Municipal, amb més d’1 milió d’euros adreçats a projectes de millora de l’espai públic. Aquest paquet contempla petites obres d’accessibilitat, moltes executades per empreses locals i plans d’ocupació.