El Cibernàrium es reinstal·la a Nou Barris

Avatar photo

El servei de divulgació i capacitació tecnològica gratuïta de l’Ajuntament de Barcelona continua operant des del MediaTIC (Cibernàrium 22@) i a la xarxa de biblioteques de la ciutat

Avui s’ha inaugurat el nou Cibernàrium a Nou Barris que ampliarà la formació tecnològica gratuïta, acostant els recursos i coneixements tecnològics a l’abast de tothom. L’objectiu és reduir la bretxa digital i donar més eines i recursos en un dels districtes amb indicadors socioeconòmics inferiors a la resta de la ciutat. El Cibernàrium va néixer a Nou Barris fa 21 anys i ara retorna al districte.

El Cibernàrium 22@ i la xarxa de biblioteques de la ciutat, a través de les Antenes, també continuaran oferint aquest servei, amb formacions virtuals i presencials. Des de l’esclat de la pandèmia, el servei ha incrementat el nombre de persones ateses, en el que portem de 2021, prop de 13.000 persones han participat en més de 3.500 activitats.

La nova ubicació estratègica per a les formacions digitals serà precisament a l’emblemàtic Parc Tecnològic de Barcelona Activa, a on actualment operen 40 companyies de base tecnològica amb 270 professionals del món de l’enginyeria i les TIC; i des d’on també s’ofereix un servei de prototipatge empresarial i innovació, i un Ateneu de Fabricació digital; i es promouen les vocacions cientificotecnològiques al districte de Nou Barris.

A més, el Parc Tecnològic també ha anunciat que acollirà el campus de programació 42Barcelona, també innovador i gratuït, portat de la mà de la Fundació Telefònica, i amb la col·laboració de la Generalitat i l’Ajuntament de Barcelona, que vol obrir més portes al mercat laboral.

El primer tinent d’alcaldia d’Economia, Treball, Competitivitat i Hisenda, Jaume Collboni, ha declarat a l’acte que “les empreses que estan en el sector tecnològic demanen treballadors i treballadores qualificades, i el nostre motor com a administració pública és fer de guia per a aquestes persones que es troben en situació de cerca de feina, amb programes de formació i digitalització, i les empreses que cerquen talent. Aquest sector tecnològic anirà a més en els propers anys i per això fem aquesta aposta de confiança per donar resposta als reptes actuals i futurs”.

Per la seva part, el regidor del Districte de Nou Barris i d’Indústries creatives, Xavier Marcé,, ha recalcat que s’estan posant tots els elements en el territori per donar més força, eines i recursos a la ciutadania, especialment al teixit econòmic, empresarial, associatiu i ciutadania del districte, perquè compten amb equipaments que reforcen els coneixements i estimulen noves habilitats. Per la vessant creativa, l’equipament del Parc Tecnològic de Barcelona Activa combina talent, negoci i innovació, i té tots els elements per generar i absorbir creativitat, millorar la formació al llarg de la vida, les connexions amb les empreses i les sortides professionals”.

En aquests moments, Barcelona es posiciona com la 5a ciutat més atractiva del món per al talent digital, i el mitjà Financial Times la considera una de les 10 regions del món amb millor estratègia d’atracció tecnològica. Actualment, la ciutat compta amb una comunitat digital de més de 77.000 professionals i és un pol d’atracció de talent estranger (un 31% dels professionals digitals operant a la ciutat són de fora de Barcelona).

‘Hub’ tecnològic a Barcelona

Amb tot, el Parc Tecnològic de Barcelona Activa esdevé un ‘hub’ o epicentre tecnològic, presentat avui amb la complicitat dels agents econòmics del districte, associacions de veïns, escoles d’art i disseny, eixos comercials, espais de fabricació digital i la Fundació Pare Manel, entre d’altres. A més, just al costat del Parc, es troba tant el Districte com l’equipament Nou Barris Activa, orientat a donar suport en la cerca de feina, l’emprenedoria, i l’enfortiment del comerç de proximitat.

Amb aquesta implementació, que suposa un nou impuls al Pla de Desenvolupament Econòmic de Nou Barris, es vol donar eines a la ciutadania, tant per la millora professional com les que impliquen la progressiva digitalització de la majoria d’aspectes de la vida diària (gestions, serveis, comerç i oci). Segons l’estudi de Bretxa Digital (desembre, 2020) de l’Ajuntament de Barcelona es desprèn que, durant el confinament, el 56% de les persones que viuen en zones de renda baixa no van poder teletreballar i un 25% de nens i nenes no han pogut seguir els estudis telemàticament. El mateix informe apunta que existeixen diferències territorials i socioeconòmiques: mentre que a les Corts el 96% fa ús de les TIC, al barri de Torre Baró aquest percentatge no arriba al 62%.

D’una altra banda, segons dades de l’OCDE, 6 de cada 10 adults no tenen competències bàsiques en les noves tecnologies ni cap competència informàtica. A tot això, les previsions del Fòrum econòmic Mundial alerten que el 2022, el 54% de les persones treballadores hauran d’actualitzar significativament les seves competències digitals.

El servei de Barcelona Activa per apropar eines digitals, Cibernàrium, porta més de 20 anys operant a la ciutat, fomentant la divulgació tecnològica i ús de les TIC, tant per l’adquisició de competències digitals a l’hora de trobar una feina de qualitat com per oferir coneixements d’eines digitals bàsiques i necessàries en un món globalitzat i digitalitzat, i per tant adreçat a persones de totes les edats i formacions, i de qualsevol indret de Barcelona.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Les persones grans que no viuen en residències es posaran la tercera dosi la propera setmana

Notícia següent

LaTemporada Lleida ofereix entrada bonificada als sanitaris per a l’espectacle “Mort de riure”

Notícies relacionades