El barri de Gràcia de Barcelona inaugura un nou centre de salut mental i addiccions

El nou equipament dona resposta a la manca d'espai del fins ara existent

El barri de Gràcia de Barcelona compta amb un nou Centre de Salut Mental i Addicions (CSMiA). El nou equipament està situat a l’Hospital de l’Esperança i gestionat per l’Hospital Mare de Deu de la Mercè de Germanes Hospitalàries. A més, compta amb un hospital de dia i salut mental.
D’aquesta manera, es dona resposta a la falta d’espai del centre que fins ara estava ubicat al carrer Mare de Déu del Coll. Les àrees bàsiques que atenia aquest centre, ara seran ateses al nou equipament. El nou centre permetrà identificar les persones amb trastorn mental, especialment amb criteris de gravetat, i fer-ne un abordatge terapèutic. A més, s’identificaran persones amb probable trastorn per ús de substàncies, a qui s’atendrà a l’hospital de dia.
De fet, el nou centre permetrà donar cabuda a aquella població depenent de substàncies però que no desitja un tractament estàndard però sí es podria beneficiar d’un programa de reducció dels danys derivats del consum.
Fins ara, el 42% dels pacients acudien al centre per un trastorn mental sever; un 19% rebien atenció i seguiment per a drogodependències i el 39% restant per altres trastorns mentals.

El centre compta amb 22 professionals i s’han invertit gairebé 2 MEUR en la nova ubicació, que disposa de 1.100 metres quadrats entre els dos espais. El nou hospital de dia té capacitat per atendre 25 pacients, amb una estada mitja de tres mesos i s’ubica a la planta baixa, en uns 125 metres quadrats. Aquest centre, que disposarà de sis nous professionals, està dirigit als usuaris dels CSMiA que, sense necessitar o voler una hospitalització, requereixen d’una atenció més global i intensiva que la que se’ls hi pot oferir al centre.

La consellera de Salut, Alba Vergés, ha destacat durant la inauguració la importància de l'”abordatge integral de la salut mental de la població” i de “treballar per la prevenció i detecció en aquest àmbit”.