Colau adverteix que la crisi del Covid-19 és sistèmica: “No és puntual”

Demana cooperació entre les administracions per liderar "les grans transformacions"

L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha advertit aquest dimarts que la crisi causada per la pandèmia de la Covid-19 és sistèmica, i no “una situació puntual, crítica i momentània”, perquè va vinculada a problemes que ja existien anteriorment, per la qual cosa ha apostat per abordar-la de manera estructural.

Ho ha dit a la taula rodona ‘El paper de les entitats locals durant la crisi’, organitzada per la Universitat Internacional Menéndez Pelayo (UIMP), en la qual ha participat telemàticament, al costat de l’alcalde de Madrid, José Luis Martínez Almeida; el de Las Palmas de Gran Canaria, Augusto Hidalgo Macario, i la secretària general de Coordinació Territorial, Miryam Álvarez Páez.

Colau ha afirmat que “és important situar l’emergència sanitària com un tema sistèmic que cal abordar de forma estructural” i creu que la crisi està oferint l’oportunitat d’afrontar els problemes que ja existien abans i que ara eclosionen amb més força, com les desigualtats o l’emergència climàtica.

Per això, ha demanat cooperar entre les diferents administracions per liderar “les grans transformacions i grans canvis que exigeix el segle XXI” i no per posar pegats –ha dit– i tornar a la societat d’abans.

Ha criticat que les administracions no són suficientment modernes i que tenen incapacitat per treballar de manera transversal, i ha insistit: “No podem seguir amb receptes del passat per a situacions que són completament noves i inèdites”.

“Gran capacitat de reacció”

Colau ha subratllat que les ciutats han demostrat “una gran capacitat de reacció” durant l’emergència sanitària, implementant mesurades de xoc, i ha posat en valor els plans impulsats per l’Ajuntament de Barcelona, com el reforç dels serveis socials o l’ampliació de terrasses.

En aquest sentit, ha remarcat que moltes d’aquestes mesures les han impulsat “sense recursos” i ha assenyalat que el finançament municipal està en un punt crític que hauria de resoldre’s pel bé dels ciutadans, per la qual cosa creu que es necessiten més eines.

Sobre l’acord entre el Ministeri d’Hisenda i la Federació Espanyola de Municipis i Províncies (Femp) sobre l’ús dels romanents i el superàvit municipal, ha considerat que “és un símptoma d’una cosa més profunda”, com el paper que tenen les ciutats, segons ella, les grans aliades de les polítiques de transformació.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Quatre homes roben un caixer d’un banc encastant un camió a la façana a Riells i Viabrea

Notícia següent

Torredembarra engega una campanya per controlar actituds incíviques amb la Covid-19

Notícies relacionades