Barcelona limita la ubicació de benzineres noves a les rondes i en àrees industrials i portuàries

El ple dona llum verda a la regulació, que blinda els nuclis antics i busca protegir el descans veïnal

Pla detall d'una persona en una gasolinera.
Llum verda a la nova normativa que regula la instal·lació de benzineres a Barcelona. El ple ha aprovat aquest divendres la nova regulació, que limita que les noves estacions només puguin instal·lar-se al voltant de les rondes, les vies estructurants, les àrees industrials i les portuàries, ja que es considera que la cobertura del servei a la resta de ciutat és “suficient”. Així, es blinden els nuclis antics, els sòls d’equipament i els parcs de Collserola i Montjuïc per protegir el descans veïnal i el medi ambient. El document ha rebut els vots a favor dels partits de govern, BComú i PSC, ERC, JxCat i Barcelona pel Canvi. Ciutadans i PP s’han abstingut.

La tinenta d’Urbanisme, Janet Sanz, ha considerat durant el plenari que es tracta d’una proposta “acurada” tenint en compte que l’oferta a la ciutat ja és “suficient”.

Segons el govern municipal, la implementació de la Zona de Baixes Emissions, les pacificacions de carrers i les superilles, entre altres, requereixen una estructura de serveis urbans alineada amb els nous usos de la ciutat.

Per tot això, el maig de 2018 l’Ajuntament va decretar una suspensió per un any de l’atorgament de llicències de noves benzineres o ampliació de les existents de cara a iniciar la redacció de la regulació.

A l’abril del 2019 es va aprovar inicialment el pla especial, i ara s’ha aprovat definitivament de forma parcial, ja que ha tirat endavant la normativa vinculada a les benzineres que subministren carburants, i es deixa per més endavant l’articulat que fa referència a noves instal·lacions de subministrament elèctric.

Segons Sanz, ara cal mirar que la implantació elèctrica “sigui uniforme” a tota la ciutat.

Restriccions

Concretament, el pla determina que les noves benzineres només es podran instal·lar a l’entorn de les vies estructurants de la xarxa bàsica, les rondes i el Nus de la Trinitat, sempre a una distància de menys de 250 metres respecte l’eix de la via; a l’àrea portuària, i a les àrees industrials de la Zona Franca i de la Verneda Industrial i Torrent d’Estadella i Bon Pastor.

A la resta de la ciutat, l’oferta d’instal·lacions de subministrament de carburants es considera suficient. En total n’hi ha 105 i no cal desplaçar-se més d’un quilòmetre per poder accedir a una benzinera.

Així, queden blindats de l’obertura de noves estacions zones com ara aquelles en els nuclis antics i sòls qualificats d’equipament i via pública.

A més, hauran d’estar com a mínim a 100 metres de distància de centres docents –infantil, primària i secundària– i escoles bressols municipals, centres sanitaris i allotjaments destinats a infants, adolescents i gent gran.

Per altra banda, les noves benzineres només s’admetran en edificis d’ús exclusiu per a aquesta activitat. La superfície màxima serà de 3.000 m2 i només s’admetran usos comercials de venda però no de restauració.