Els ajuntaments de la Diputació de Barcelona han presentat una nova ordenança que imposa mesures estrictes per reduir el consum d’aigua en grans consumidors i promoure l’ús racional d’aquest recurs essencial. Aquesta normativa, que s’ha donat a conèixer durant la 25a Assemblea General de la Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat, actualitza després de dues dècades l’ordenança de gestió d’aigua, introduint noves regulacions que afectaran a una àmplia gamma d’activitats i projectes urbanístics.
Segons ha informat Nació Digital, un dels principals canvis és l’obligació que els grans consumidors d’aigua, com ara empreses industrials, activitats agrícoles i ramaderes, centres esportius, hotels i habitatges turístics, presentin plans detallats per reduir el seu consum d’aigua. Això afectarà aquells usuaris que superin els 7.000 m³ anuals o que representin més del 10% del consum d’aigua d’una població. Els municipis disposaran de tres anys per aplicar les noves restriccions i assegurar que aquestes activitats compleixin els estàndards establerts.
La nova normativa també inclou mesures específiques per a les piscines, un dels usos més intensius d’aigua. Així, es prioritza la construcció de piscines comunitàries i públiques sobre les privatives, limitant la seva mida i profunditat. Les piscines privades no podran superar els 20 m² de superfície d’aigua, i totes les que superin aquesta mida hauran d’incloure sistemes per reaprofitar l’aigua en usos no potables, com el reg de jardins o la neteja de carrers. A més, en períodes de sequera, es podran aplicar moratòries a la construcció de noves piscines.
Un altre aspecte destacat és la regulació de les noves construccions d’habitatges. Els edificis amb vuit o més habitatges i les cases unifamiliars de més de 250 m² hauran d’instal·lar sistemes per reutilitzar l’aigua grisa, procedent de dutxes i banyeres, per a usos com el reg de jardins o la neteja viària. Aquesta mesura s’ha començat a aplicar recentment a Barcelona en edificis a partir de 16 pisos.
Aquesta ordenança pretén no només reduir el consum d’aigua potable, sinó també fomentar la reutilització i l’ús d’aigües no aptes per al consum humà en serveis municipals com el reg de parcs i jardins o la neteja dels carrers. A més, l’ordenança inclou una crida a la conscienciació ciutadana per promoure un ús més eficient de l’aigua, de cara a afrontar les futures crisis hídriques derivades del canvi climàtic i la creixent demanda d’aigua.
Amb aquestes noves mesures, la Diputació de Barcelona vol fer front a l’escassetat d’aigua a través d’una regulació més estricta i unes pràctiques més sostenibles, alhora que busca establir un model més responsable per a la gestió d’un dels recursos més valuosos de la natura.