La primera tinenta d’alcaldia de Barcelona, Laia Bonet, ha anunciat que recorreran la nova sentència judicial que revoca l’acord de l’Ajuntament per reformar la Via Laietana. “Estem absolutament convençuts de la bona feina que s'ha fet per part dels equips de la casa i de la legalitat de la transformació”, ha defensat en declaracions als periodistes davant la decisió del jutjat contenciós administratiu 14 de Barcelona.
Bonet ha assegurat que volen treballar “des del diàleg i el consens” i ha advertit que la ciutat no es pot “permetre un urbanisme judicialitzat permanentment”. També ha dit que la mobilitat de la nova Via Laietana és “avaluada” i que hi introduiran “els ajustos” que siguin necessaris segons els hàbits de circulació.
Bonet ha defensat que la reforma de la Via Laietana “prioritza la mobilitat sostenible” i que transformacions com la d’aquesta avinguda, inaugurada fa dues setmanes, o l'eix verd del Consell de Cent —que també ha estat als jutjats— “han vingut per quedar-se” a la ciutat.
La primera tinenta d’alcaldia ha assenyalat que actuacions d'aquest tipus s’han fet “històricament” a Barcelona, però que ha estat en els darrers anys quan s'han començat a “judicialitzar sistemàticament”. Bonet ha assegurat que aquest govern vol treballar d’“una altra manera”, “buscant el consens i el diàleg”, per “tornar les decisions urbanístiques allà on pertoquen”.
Bonet ha insistit a defensar els guanys per a la ciutat en la reforma de la Via Laietana tot i que no tanca la porta a fer-hi canvis en la mobilitat si fossin necessaris: “És una obra que ha durat tres anys i, durant aquest temps, també poden haver canviat els hàbits de mobilitat. Serà una avaluació de forma permanent i anirem incorporant els ajustos que calgui si convenen”.
En qualsevol cas, no preveu cap canvi fins després de l’estiu i ben entrat el curs: “Necessitem veure com funciona més enllà d'aquestes dues primeres setmanes: a l'estiu i a la tornada del curs. Les decisions s’han de prendre amb l'experiència dels primers mesos i veient com funciona la via en un escenari de normalitat”.
La primera tinenta d’alcaldia ha fet aquestes declaracions en una atenció als mitjans de comunicació aquest divendres davant la sentència que revoca l’acord del 15 de febrer del 2022 per reformar aquesta via després d’un recurs de Barcelona Oberta, que ha avançat ‘La Vanguardia’ i ha confirmat l’ACN.
El mateix jutjat ja s'havia pronunciat fa un any en el mateix sentit davant d'un altre recurs de la Cambra de Concessionaris d’Infraestructures, Equipaments i Serveis Públics, amb el mateix argument: per fer una reforma d'aquest tipus s'hauria d'haver fet una modificació del Pla General Metropolità (PGM) i passar per la Subcomissió d'Urbanisme de Barcelona, que depèn de la Generalitat.
Junts qualifica la sentència de “demolidora” per al model urbanístic de l’anterior govern
El president del grup municipal de Junts, Jordi Martí, ha afirmat que la sentència és “demolidora” i que “torna a posar el focus sobre la incapacitat del govern Collboni i Colau de l’anterior mandat [Ada Colau era alcaldessa i Jaume Collboni, primer tinent] a l'hora de fer grans transformacions urbanístiques a la ciutat”.
Martí ha defensat els serveis jurídics del consistori i ha lamentat que amb aquestes sentències quedin “deslegitimats”. Per això, ha instat l’alcalde, Jaume Collboni, a “reaccionar” davant aquesta situació i li ha demanat que faci les “actuacions corresponents” perquè el model polític i de gestió urbanística de Barcelona no quedi qüestionat.
ERC veu més “escenificació” que “impacte real” en la judicialització
El portaveu d’ERC a l’Ajuntament, Jordi Castellana, ha assenyalat que en altres casos de reformes urbanístiques s’ha vist que les sentències són “inaplicables” i, per tant, no s'acaben executant, i per això veu “més discurs i escenificació” que no pas “impacte real” en aquestes “baralles judicials”. Castellana considera que la transformació de la Via Laietana ha acabat sent “poruga” i ha assegurat que des d’ERC treballaran per anar “més enllà” i perquè els canvis siguin una “transformació i no un retoc”.
BComú afirma que la sentència està “allunyada de la realitat”
Des de BComú —que liderava el govern en l'anterior mandat—, Jordi Rabassa afirma que la sentència “està allunyada de la realitat” i que “no té sentit”. Així, argumenta que pacificacions com la de Via Laietana s’han fet anteriorment a Barcelona, com al carrer d’Enric Granados, a avinguda Gaudí i al Portal de l'Àngel. “Aquesta sentència està fora de les necessitats actuals de fer front a l’emergència climàtica i disminuir el trànsit (...). Hem de garantir la salut dels veïns”, sosté Rabassa, que dona suport a la decisió de recórrer contra la sentència per defensar que l’ajuntament “ha fet bé les coses”.