El Govern municipal de Barcelona i Esquerra Republicana han presentat avui un acord que permetrà desenvolupar 58 actuacions als deu districtes de la ciutat durant enguany, amb una inversió global de 19.720.000 euros. El paquet d’inversions, que forma part del desplegament de l’acord pressupostari per al 2025, té com a eix central la millora de l’espai públic, la rehabilitació d’equipaments i l’adquisició o expropiació de peces urbanes d’interès públic.
A la roda de premsa celebrada aquest migdia, el tinent d’alcaldia d’Economia, Habitatge, Hisenda i Turisme, Jordi Valls, i el portaveu d’Esquerra Republicana, Jordi Castellana, han detallat el contingut d’aquestes inversions, que preveuen projectes repartits de forma equitativa entre els districtes, amb imports d’entre 1,6 i 2,1 milions d’euros.
Valls ha destacat que aquestes actuacions contribueixen a fer de Barcelona una ciutat més cohesionada i inclusiva: “Presentem un pressupost de 20 milions d’euros especialment destinat a espais públics. Aquest és un espai que es democratitza, sigui quin sigui el nivell de renda d’un ciutadà. Dins d’aquesta valoració, volem demostrar la nostra voluntat.”
Per la seva banda, Castellana ha defensat que l’acord respon a una manera de fer política des de la base: “Esquerra té com a objectiu que Barcelona sigui un espai on viure i viure bé. Fem una aposta segura que ens aporti un dia a dia que marqui una identitat basada en espais públics i bons equipaments. D’aquí la partida de 20 milions d’euros. No només presentem qüestions de proximitat, sinó que han estat pensades des de la proximitat. Això mostra com fem política.”
Inversions arrelades al territori
Els projectes han estat consensuats amb ERC i, segons han informat, “donen resposta a reivindicacions molt concretes del veïnat i les entitats veïnals”. A més, tal com han explicat els responsables municipals, l’operador d’execució ha estat adaptat en funció de cada projecte, atenent a criteris de viabilitat i eficiència.
Els projectes destacats, un per cada districte, inclouen, a Ciutat Vella, la remodelació de la plaça del Poeta Boscà, amb la millora de la zona de jocs infantils, l’arranjament del paviment, la incorporació d’un espai esportiu i la renovació del mobiliari, tot tenint en compte criteris d’accessibilitat per garantir una àrea inclusiva. A l’Eixample, es preveuen millores a l’Espai Gent Gran de Sant Antoni, amb canvis en la distribució i el mobiliari per adaptar-lo a les noves necessitats d’ús. A Sants-Montjuïc, es durà a terme un procés participatiu per definir els usos del futur equipament del carrer Diputació, pas previ a la redacció del projecte executiu. A Les Corts, es redactarà l’avantprojecte i el projecte executiu per remodelar la plaça de Càbà, recollint les demandes i necessitats veïnals per redefinir l’espai i els seus entorns.
A Sarrià – Sant Gervasi, s’elaborarà el projecte per a dos nous carrils bici: un en sentit ascendent pel carrer de Benet i Mateu i un altre en sentit descendent pel carrer del Capità Arenas. A Gràcia, es completarà l’expropiació de la finca situada a la travessia de Sant Antoni 14 per poder executar la prolongació de la rambla del Prat, amb la construcció d’habitatge protegit i l’ampliació de la plaça Anna Frank. A Horta-Guinardó, es redactarà el projecte per al futur carril bici del passeig Maragall, en el marc del pla de mobilitat ciclable de la ciutat. A Nou Barris, es preveu traslladar el carril bici existent des de la vorera a la calçada als carrers Arnau d’Oms i Piferrer, millorant la seguretat i la continuïtat del traçat. A Sant Andreu, s’urbanitzarà la zona verda de Via Barcino a la Trinitat Vella, donant continuïtat al tram ja executat, creant una zona verda accessible, millorant les instal·lacions esportives i incorporant espais infantils i d’esbarjo. Finalment, a Sant Martí, es faran obres de millora d’accessibilitat i paviments a la Rambla Prim, especialment al tram Besòs, corregint irregularitats tant a la rambla central com a les voreres laterals.
Barcelona des de la base
Amb aquesta injecció d’inversió local, el consistori reforça una línia de treball centrada en la millora de la vida quotidiana, l’accessibilitat, la sostenibilitat urbana i la cohesió social. “El que avui anunciem no és només un llistat d’obres, sinó una manera de fer ciutat”, ha remarcat Castellana.
El Govern i ERC han coincidit que aquestes actuacions tindran un impacte directe en la qualitat de vida dels barris, consolidant una Barcelona de proximitat, inclusiva i participativa, on l’espai públic actua com a vertebrador de la ciutat i element de cohesió social.