Barcelona manté la producció de nou habitatge públic per tal d’ampliar l’oferta i afavorir l’accés a l’habitatge en la ciutat. Avui s’han lliurat les claus d’una nova promoció de 56 habitatges a les antigues Casernes de Sant Andreu, al districte de Sant Andreu. Es tracta d’una promoció industrialitzada destinada a lloguer assequible per a joves inscrits i inscrites com a sol·licitants al Registre d’Habitatge de Protecció Oficial de Barcelona. Les obres d’aquesta promoció es van iniciar el març de 2023 i han suposat una inversió total de 5,2 milions d’euros. Actualment, sumant la promoció de Casernes J, s’han lliurat 1.477 claus d’habitatges protegits públics a la ciutat.
Ubicada a l’illa que formen els carrers de Fernando Pessoa, Manuel Muñoz i Teresa Boronat, i el passeig de Marta Mata, a les antigues Casernes de Sant Andreu, és la tercera promoció d’habitatge públic únicament destinada a menors de 35 anys a la ciutat. A més, al local de planta baixa se situarà una nova escola bressol municipal amb capacitat per a 90 infants.
L’acte de lliurament de claus ha estat presidit per l’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, i per la ministra d’Habitatge i Agenda Urbana, Isabel Rodríguez. L’alcalde s’ha adreçat als i les joves adjudicataris destacant el compromís municipal per “fer de Barcelona una ciutat habitable i assequible per a la gent joves i les famílies treballadores”. També ha fet referència a l’impuls a l’habitatge públic que s’està produint al districte de Sant Andreu: “no només fem habitatge sinó també els serveis per tal que pugueu gaudir-los i iniciar un nou projecte de vida”.
Els habitatges s’han adjudicat en règim de lloguer, en aquest cas, les unitats familiars que hi entrin a viure pagaran un lloguer mensual en relació amb la superfície de l’habitatge, que sempre estarà comprès, aproximadament, entre 487 i 510 euros.
Com és habitual, en el cas de la promoció de Casernes J, s’han realitzat diferents reserves segons tipologia per adjudicar els habitatges: 14 pisos per a veïns i veïnes del barri i de l’entorn; 5 per a famílies monoparentals; 4 adequats i adaptats per a persones amb mobilitat reduïda, i 2 habitatges destinats a la Mesa d’Emergència. La resta, s’adjudiquen al contingent general.
L’edifici ha estat dissenyat pels equips Exe Arquitectura i Vivas Arquitectos, en col·laboració amb la Constructora del Cardoner per l’obra i amb 011h, empresa que ha desenvolupat un software per tal d’aconseguir accelerar els processos de disseny i construcció. El bloc de planta rectangular està format per quatre plantes d’habitatges més planta baixa, on s’ubicarà l’escola bressol. Els catorze habitatges que configuren cadascuna de les plantes s’organitzen al voltant de tres patis interiors, fet que permet la ventilació creuada, la il·luminació natural i la millora de l’eficiència energètica en tots els habitatges. Els pisos tenen una superfície útil aproximada de 50 m2, i 40 disposen de dos dormitoris i 16 en tenen un, a més, hi ha quatre habitatges adaptats.
Construcció industrialitzada: menor impacte ambiental i reducció de terminis
La particularitat d’aquest edifici, així com de la resta de promocions amb mètodes industrialitzats impulsades per l’Institut Municipal de l’Habitatge i la Rehabilitació de Barcelona (IMHAB), és que ha estat objecte d’una licitació conjunta de projecte i obra. Això comporta que la constructora i l’equip d’arquitectes redactors han treballat plegats des del principi del projecte per optimitzar els resultats i reduir el temps de l’obra.
La construcció s’ha fet per mitjà d’estructures de fusta: parets i forjats de CLT i pilars i jàsseres de fusta laminada encolada. Aquest material s’ha fabricat prèviament i comporta que la intervenció i construcció in situ sigui molt menys invasiva, ja que amb aquest mètode es redueix sensiblement el termini d’execució de les obres i l’impacte ambiental a l’entorn.
Aquesta promoció és un exemple de l’aposta de Barcelona per l’habitatge públic industrialitzat amb l’objectiu d’impulsar el creixement del parc d’habitatges públics a la ciutat. Amb aquest lliurament, actualment a la ciutat hi ha 312 habitatges i allotjaments construïts en aquest format, als que cal sumar la promoció de 40 habitatges que està en obres a l’Avinguda Carrilet, 22, i una nova promoció a les antigues Casernes de Sant Andreu de 69 habitatges en règim de lloguer social.
Impuls a la transformació de les Casernes de Sant Andreu
Després de la urbanització del parc Antoni Santiburcio i la rambla Marta Mata, dos grans espais d’estada i passeig amb zona verda, el lliurament de claus de la promoció Casernes J suposa un pas endavant en la transformació de tot l’àmbit de les antigues Casernes de Sant Andreu en un pol de vida veïnal, habitatge públic i equipaments de barri.
Les antigues Casernes de Sant Andreu ja comencen a esdevenir un dels principals pols d’habitatge públic de la ciutat. La nova promoció lliurada amplia a més de mig miler els habitatges públics impulsats en tot aquest àmbit, un 80% de lloguer i un 20% de cohabitatge. El passat mes de febrer es van entregar les claus de 152 habitatges dotacionals per a persones grans i estan en obres el projecte d’habitatge cooperatiu més gran i inclusiu de l’Estat amb 80 pisos de la mà de la cooperativa Sostre Cívic i TEB, i 35 cohabitatges més de la cooperativa La Regadora. A més, l’operador Habitatge Metròpolis Barcelona construirà un centenar de pisos de lloguer i, gràcies al conveni de l’Ajuntament amb el Consorci de la Zona Franca, es disposarà de nou sòl edificable per ampliar el parc públic d’habitatge protegit.
A banda de l’habitatge protegit, es preveu que properament obri portes l’Espai Jove “Jaume Oller”, als baixos de la promoció d’habitatge amb serveis per a persones grans, i la nova escola bressol amb 6 estances per als grups de les diferents edats amb un total de 90 places pels infants del barri que preveu la seva obertura pel curs 2026-2027.