Dimarts, 3 de desembre de 2024
És notícia

El Govern d’Andorra repartirà productes menstruals gratis a les dones de 12 a 35 anys

Avatar photo
Els productes es podran recollir a tots els punts juvenils de cada parròquia i també en alguns Centres d’Atenció Primària
Les copes menstruals i les calcetes que repartirà el Govern d'Andorra

El Govern d’Andorra distribuirà productes menstruals gratuïts per a totes les dones d’entre els 12 i els 35 anys. Concretament, lliurarà calces reutilitzables i copes menstruals més sostenibles, a partir del 18 de novembre, amb la idea de reduir la petjada ecològica i els residus, fomentar un canvi d’hàbits entre les noies joves, trencar tabús i estigmes que encara són persistents sobre la menstruació, reduir la bretxa econòmica i per fer promoció d’una bona salut sexual i reproductora. Els productes es podran recollir a tots els punts juvenils de cada parròquia i també en alguns Centres d’Atenció Primària de dilluns a divendres sense haver de demanar cita prèvia.

L’executiu posarà a disposició de fins a sis talles de calces, que aniran des de la XS fins a la XXL i seran totalment reutilitzables. Pel que fa a les copes hi haurà dues talles, que es diferenciaran per si hi ha hagut part vaginal o no. La talla 2 anirà destinada per dones que hagin parit, mentre que la 1 serà per les que no hagin tingut cap infant.

El material es podrà començar a recollir a partir del 18 de novembre, coincidint amb la celebració de la Setmana Europea de Prevenció de Residus, en els punts juvenils de cada parròquia fins que s’exhaureixin les existències i també es podrà fer en els CAP entre el 18 i el 22 de novembre. Aquí hi haurà dues llevadores que lliuraran els productes a les persones que ho demanin i faran una explicació i una atenció personalitzada.

Cal tenir en compte que la recollida en els centres sanitaris no es podrà fer quan es vulgui, ja que les llevadores aniran rotant per les diferents parròquies el llarg dels dies, per tant, no sempre se les podrà trobar. Per això el Govern obrirà un espai d’informació a la seva pàgina web amb els dies que es podran recollir a cada CAP. Les dones entre l’edat compresa d’aquesta mesura no hauran de pagar cap cost econòmic per adquirir els productes, simplement, només hauran de presentar el seu número d’identificació personal.

Cristina Pérez, Guillem Casal, Mariona Cadena i Isabella Va

Des de l’executiu han previst que de les 11.832 dones d’entre els 12 i els 35 anys que se’n poden beneficiar, al voltant del 60% i el 70% podrien mostrar interès a rebre aquests productes, segons càlculs que han pogut observar en altres països. En aquest sentit, han fet una primera comanda a l’empresa encarregada de fabricar-ho de 1.500 copes menstruals i de 3.630 calces pels primers dies, tot i que l’administració n’ha demanat un total de 8.000 productes. Tot això representa una despesa de poc més de 90.000 euros, ja que serà el cost de l’adquisició.

Es tracta d’una iniciativa enfocada des de la “transversalitat” perquè repercutirà en diferents àmbits de la societat, ha esmentat el ministre de Medi Ambient, Agricultura i Ramaderia, Guillem Casal. Per una banda, es busca minimitzar els residus, fomentar una societat més igualitària i disminuir la bretxa econòmica, trencar tabús sobre la menstruació o fomentar la salut menstrual com a part de la salut sexual i reproductiva.

Des del punt de vista mediambiental, des de l’executiu asseguren que hi haurà una reducció dels plàstics i de la petjada ecològica perquè els materials d’un sol ús generen més gasos d’efecte hivernacle. “El llarg de la vida fèrtil es poden usar 17.000 productes menstruals i la majoria d’ells acaben abocant-se directament o indirectament al medi i tarden fins a 500 anys en descompondre’s”, ha detallat el ministre, que ha agregat que alguns dels quals acaben a les estacions de depuració d’aigua i això “suposa un cost suplementari” per l’administració. Per aquest motiu el Govern vol intentar disminuir els productes d’un sol ús.

El ministre de Medi Ambient, Agricultura i Ramaderia, Guillem Casal; i la secretària d’Estat d’Igualtat i Participació Ciutadana, Mariona Cadena

Casal ha argumentat que una persona que utilitza compreses de roba genera uns 2,4 quilograms de residus al llarg de la seva vida menstrual, mentre que l’ús de tampons acaba suposant 180 kg de residus. Per tant, es tracta de “75 vegades més de residus que si ho fem de manera més sostenible amb productes més reutilitzables”, ha asseverat el titular de Medi Ambient. De fet, Casal ha assegurat que el 90% d’una compresa o el 6% d’un tampó és de plàstic i això es tradueix que “un paquet suposa la quantitat equivalent de cinc bosses de plàstic”.

La mesura permetrà reduir la bretxa econòmica entre homes i dones i trencar els tabús i els dubtes que comporta la menstruació. “Hi ha mites i tabús que el 2024 encara ens acompanyen, a mi ja me’ls deien i a la meva àvia ja li deien quan era petita, com per exemple si tens la regla no et pots banyar”, ha exposat la secretaria d’Estat de Salut, Cristina Pérez.

La iniciativa anirà acompanyada per una campanya informativa titulada ‘La meva menstruació, la meva decisió’. Es portaran a terme accions complementàries com una xerrada el 20 de novembre adreçada a tota la població o es gravaran vídeos explicatius sobre l’ús dels productes. La campanya ha comptat amb la contribució del Fòrum de la Joventut d’Andorra.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior
mossos

Ferit un nen pel llançament d’un projectil de ferro contra un centre educatiu

Notícia següent

El Congrés confirma al jutge que Íñigo Errejón ja no és diputat

Notícies relacionades