L’acord d’associació entre Andorra i la Unió Europea compta amb el suport polític de tots els Estats amb què el Govern s’ha reunit durant els darrers anys i també amb els que està mantenint trobades aquesta setmana en el marc de la 79a assemblea general de les Nacions Unides. Així ho ha assegurat aquest dijous des de Nova York el cap de Govern, Xavier Espot, en una trobada telemàtica amb els mitjans de comunicació que ha servit per fer el punt de les jornades de treball que tant ell com la titular d’Afers Exteriors, Imma Tor, estan duent a terme al llarg d’aquests dies.
Així, Espot ha volgut posar en relleu la importància que suposa per al Principat rebre el suport polític dels països en un moment en què ja han finalitzat les negociacions amb Europa. A hores d’ara, però, el text final es troba en fase d’anàlisi tècnica “i encara no ens poden traslladar res més concret que no sigui el suport polític indefectible cap a aquest acord d’associació”.
D’aquesta manera, el cap de Govern ha manifestat que les decisions que s’adoptin a partir d’ara al tomb de l’aproximació a Europa, tant sobre la naturalesa jurídica com sobre el contingut concret, “depenen molt del matís polític que se li vulgui donar”. Per tant, tot i que puguin haver-hi “recomanacions tècniques”, “la decisió final serà política”. En aquest sentit, ha afegit que ara com ara s’estan parlant “qüestions de detall” que, sigui com sigui, “no posen en risc ni en entredit el conjunt ni les línies mestres del projecte”.
El desplaçament del cap de Govern a Nova York també servirà perquè aquest divendres es reuneixi amb el cardenal Pietro Parolin, amb el qual està previst parlar de tot un seguit de temes entre els quals no faltarà la qüestió de l’avortament o el recent nomenament del bisbe coadjutor. Precisament, en relació amb la despenalització de la interrupció voluntària de l’embaràs, Espot ha recordat que el Govern es fixa com a data màxima aquesta legislatura, “però si volem tenir aquesta qüestió resolta abans de finals de legislatura l’any que ve hem de començar a posar fil a l’agulla i tenir un text no només escrit, sinó relativament consensuat” que també trobi un encaix amb el servei del SIAD.
Espot també ha avançat els temes que tractarà durant la seva intervenció en la 79a assemblea general de les Nacions Unides, on Andorra farà una crida a l’aturada dels conflictes armats que estan actius actualment i advocarà pel multilateralisme “com a l’únic recurs vàlid per trobar una pau duradora al món”. Altres temes als quals farà referència el cap de Govern estaran relacionats amb la lluita contra el canvi climàtic i “el rol exemplar” del Principat en aquest sentit, així com els esforços del país en la transformació digital “i totes les iniciatives que estem duent a terme a nivell nacional”. En definitiva, ha afegit, farà “un repàs del punt de vista del nostre país respecte dels grans reptes globals i què estem fent a escala nacional per exercir aquest rol d’exemplaritat”.
Finalment, i després de repassar les sessions de treball que s’han mantingut durant la setmana, ha explicat que abans de retornar al Principat està prevista una trobada amb Mònaco i San Marino -on s’abordarà la qüestió de l’acord d’associació- i també es reunirà amb el secretari general de les Nacions Unides per fer el punt de la situació de la tasca que Andorra fa en aquest organisme. Posteriorment, el cap de Govern es reunirà amb el president de l’assemblea general.
Primera trobada amb el primer ministre de Portugal
D’altra banda, el cap de Govern s’ha reunit aquest dijous amb el primer ministre de Portugal, Luís Montenegro. Es tracta de la primera trobada que mantenen els dos mandataris, durant la qual han parlat de l’arrelament de la nombrosa comunitat portuguesa resident a Andorra i la participació activa a la vida social i cultural del país.
Tots dos s’han felicitat, en aquest sentit, pel retorn del consolat general de Portugal a Andorra, un servei que reforçarà encara més els vincles entre els dos Estats facilitant els tràmits consulars i millorant la vida quotidiana de la comunitat lusitana establerta al Principat. La setmana passada, de fet, el Govern va aprovar l’exequàtur del nou cònsol general, Duarte Nuno Gonçalves Jorge Pinto. Espot ha agraït la visita del ministre d’Afers Exteriors a Andorra amb motiu de la inauguració d’aquest consolat.
Xavier Espot i Luís Montenegro s’han trobat per abordar i reforçar els diferents àmbits de cooperació i han tingut ocasió de comentar l’actualitat política, econòmica i social dels dos països. Espot, que ha celebrat amb el primer ministre de Portugal la commemoració, el proper desembre, dels 30 anys de l’establiment de les relacions diplomàtiques entre Andorra i Portugal, ha traslladat el suport i la solidaritat d’Andorra a Portugal pels incendis que estan assolant el país.
El primer ministre portuguès ha mostrat interès pel procés d’acostament d’Andorra a la Unió Europea i pel calendari previst fins a la celebració de la consulta ciutadana. El mandatari ha expressat l’oportunitat que representa per Andorra l’Acord d’associació en el desenvolupament econòmic i social de les pròximes dècades. El cap de Govern ha agraït el suport de Portugal en aquest procés clau per al futur d’Andorra.
Els dos mandataris s’han emplaçat a trobar-se a la XXIX Cimera Iberoamericana de caps d’Estat i de Govern que se celebrarà a la ciutat de Cuenca a l’Equador, el pròxim mes de novembre. Espot a felicitat Montenegro pel nomenament, avui, del secretari general adjunt de la SEGIB, el portuguès José Frederico Viola de Drumond Ludovice.
Reunió amb el primer ministre de Kosovo, Albin Kurtin
Aquest dijous el cap de Govern també ha mantingut altres reunions al més alt nivell. Xavier Espot s’ha trobat amb el primer ministre de Kosovo, Albin Kurtin, i la ministra d’Afers Exteriors i de la Diàspora de Kosovo, i segona viceprimera ministra, Donika Gërvalla-Schwarz. Ambdues delegacions han compartit els grans reptes i prioritats dels dos països, així com la cooperació en els àmbits bilateral i multilateral.
Agenda de la ministra d’Afers Exteriors
La ministra d’Afers Exteriors, Imma Tor, de la seva banda, s’ha entrevistat amb la seva homòloga del Kirguizistan, Jeenbek Kulubaev. Totes dues han tractat sobre la importància de visibilitzar la vulnerabilitat dels territoris de muntanya davant el canvi climàtic i s’han emplaçat a millorar i reforçar la comunicació bilateral entre ambdós països, a nivell polític i tècnic, en aquest àmbit.
L’agenda de la ministra Tor d’aquest dijous s’ha iniciat amb l’esmorzar de treball, ofert per l’Equador, Secretaria Pro Tempore de la Cimera Iberoamericana als ministres d’Afers Exteriors. Durant la reunió s’han tractat els principals punts de discussió i els objectius marcats per la Comunitat Iberoamericana de cara a la propera Cimera que tindrà lloc el mes de novembre a la ciutat de Cuenca. Andorra ha donat suport a l’elecció de la pròxima Secretaria Pro Tempore, que ostentarà Espanya.
En la seva intervenció, la ministra ha expressat el decidit compromís d’Andorra amb el multilateralisme i especialment amb la Conferència Iberoamericana. “Només unint esforços -ha dit Imma Tor- treballant junts i de manera concertada, serem capaços de fer front als múltiples reptes de la regió i així avançar cap a un món més pròsper i sostenible per a tothom”.