El Govern i l’oposició andorranes aposten per ajornar la taxa verda

Es rebaixarà l'abonament mensual de transport públic sense esperar que s'apliqui la taxa del carboni

Tant els partits de la majoria com la principal formació de l’oposició andorrana han apostat aquest dilluns per ajornar l’entrada en vigor de la taxa verda, o preu del carboni, vinculada a la venda d’hidrocarburs, segons han informat en sengles comunicats de premsa.

Els grups que formen la coalició de govern andorrana –Demòcrates, Liberals i Ciutadans Compromesos– han presentat una esmena al projecte de modificació de la llei d’impostos especials perquè el gravamen verd no tingui efecte fins l’1 de gener del 2022.

Es tracta d’un acord unànime”, segons la nota de premsa de les formacions de la coalició, que busca el millor equilibri entre els beneficis que comporta la taxa, de caràcter finalista, i les demandes del sector dels hidrocarburs.

El president del grup parlamentari liberal, Ferran Costa, ha defensat que són “sensibles al que demana la ciutadania”, fent referència, entre d’altres, a les demandes que ha formulat l’Associació de Consumidors i Usuaris, que divendres va presentar al parlament prop de 13.000 signatures en contra de la taxa.

Costa també ha manifestat que els beneficis per a la ciutadania de la taxa verda “superen amb escreix” el cost de la seva aplicació, i ha recordat que la recaptació es destinaria a fomentar el transport públic, amb baixades en els preus dels viatges, entre altres mesures.

De la mateixa manera, el president liberal, que aquest dilluns ha exercit de portaveu dels grups que donen suport al Govern andorrà, ha apuntat: “No podem anar en contra de les polítiques internacionals sobre sostenibilitat”.

Esmena de l’oposició

L’esmena que ha presentat part del grup parlamentari socialdemòcrata –el principal grup de l’oposició a Andorra– també pretén retardar l’aplicació de la taxa del carboni, tot i que en aquest cas fins al 2023.

Segons el parer dels socialdemòcrates, la taxa “té un impacte important en el poder adquisitiu de les empreses que fan servir la locomoció com a matèria primera, en un any que encara es preveu complicat i difícil”, segons ha manifestat el president del grup parlamentari socialdemòcrata, Pere López.

De la mateixa manera, López ha valorat que no es pot permetre “que circulin informacions sobre que el carburant a Andorra és més car que en una gasolinera pròxima del país veí del sud”.

Al seu parer, el carburant, i el diferencial de preus amb els països veïns, “és un dels elements que ha fet créixer l’economia al país”, i en un any de recuperació, Andorra no es pot permetre augmentar els preus dels carburants.

Rebaixa del transport públic

En la presentació de les esmenes dels grups de la majoria al projecte de llei de modificació dels impostos especials també hi ha assistit la ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat andorrana, Sílvia Calvó.

Calvó ha anunciat que aquesta tardor es podrà adquirir l’abonament mensual per 30 euros per viatjar amb transport públic per tot el país i sense limitació, “malgrat posposar el gravamen de la taxa verda fins a sis mesos”, ha explicat el comunicat dels grups de la coalició de Govern andorrà.

En aquest sentit, la ministra ha assegurat que la rebaixa suposa “trencar una important barrera” d’accés al transport públic, perquè els usuaris que es desplacen habitualment al Pas de la Casa –població al punt fronterer amb França– destinen prop de 2.000 euros a l’any al transport.

Amb el nou abonament, es pagarà un màxim de 360 euros a l’any per utilitzar el transport públic.

Les rebaixes en el preu del transport escolar i del transport per a joves, que es vinculaven a l’aplicació de la taxa verda, es posposen també fins al 2022, amb l’entrada en vigor del nou gravamen.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Espanya posa en funcionament el passaport sanitari

Notícia següent

Calafell comença la reparació de passos soterrats per evitar que s’inundin

Notícies relacionades