Espanya posa en funcionament el passaport sanitari

A Catalunya encara tardarà uns dies en estar disponible

El passaport sanitari a Espanya ja és una realitat. Des d’aquest dilluns algunes comunitats autònomes ja estan començant a emetre el certificat digital de la Unió Europea que facilita la mobilitat entre països durant la pandèmia. Concretament ja es pot demanar a Navarra, Aragó, Extremadura, Andalusia i la Comunitat Valenciana.

“El procés ha començat avui i la implantació serà progressiva i en període de proves durant tot el mes de juny, però tots els certificats emesos des d’avui són plenament vàlids”, ha afirmat el secretari general de Salut Digital, Informació i Innovació, Alfredo González.

De moment viatjar per Europa sense aquest passaport serà possible, tot i que els països podrien demanar alguns controls o obligar a fer una quarantena. A partir de l’1 de juliol serà obligatori. “És el pas decisiu en l’obertura del país a la mobilitat internacional segura”, ha apuntat González.

A Catalunya toca esperar

El passaport Covid encara no està disponible a Catalunya. Tot i que obrint l’aplicatiu “La Meva Salut” des d’un navegador ja surt l’opció de demanar-lo, un missatge informa que encara no estarà disponible fins d’aquí a uns dies. Des del Departament de Salut afirmen que ja s’està treballant per implantar-lo aviat.

Obligatori per viatjar per Europa a partir de l’1 de juliol

El certificat és gratuït i en forma de Codi QR, a través del qual estarà emmagatzemada les dades de la persona. Per poder viatjar amb el passaport s’ha d’haver rebut la pauta completa de la vacuna com a mínim 14 dies abans, haver passat la malaltia en els últims sis mesos o haver-se fet una PCR o un test d’antígens amb resultat negatiu.

Tot i que Espanya i altres països europeus han decidit començar a emetre el passaport, la seva posada en marxa de forma oficial no serà fins a l’1 de juliol, a partir de quan serà obligatori per poder viatjar per dins la Unió Europea.