El darrer Observatori d’Andorra Recerca+Innovació reflecteix les opinions de la població andorrana respecte de l’acord de la UE, on s’imposa la negativa com a majoria. Un 47% del total de persones enquestades respon que votaria en contra de l’acord, mentre que un 24% ho faria a favor. El 29% restant no ha contestat o no sap què decidiria.
Entre altres dades, les persones que han sentit a parlar de les negociacions entre Andorra i la Unió Europea per establir un acord d’associació, un 73% consideren que estan poc o gens informades de l’acord pactat (un 67% entre els andorrans i un 78% entre els no andorrans), davant d’un 25% que es consideren molt o bastant informades (un 30,5% dels andorrans i prop d’un 21% dels no andorrans).
Un 39% dels enquestats que han sentit a parlar de l’acord d’associació entre Andorra i la Unió Europea pensen que aquest acord és positiu (un 35% dels andorrans i un 43% dels no andorrans), mentre que un 40% consideren que és negatiu (un 44% dels andorrans i un 39% dels no andorrans). Un 6% no el consideren ni positiu ni negatiu i un 13% no ho saben.
Respostes al contingut de l’acord
Respecte del contingut de l’acord, entre els aspectes positius del text ressalten les relacions internacionals, la millora en el tracte dels andorrans a l’exterior i les oportunitats pels joves. Els perjudicis que es remarquen són la política migratòria, la pèrdua de sobirania i l’impacte en el creixement urbanístic sostenible.
Un altre punt de l’enquesta tracta el tipus de relació que hauria de tenir Andorra amb la Unió Europea, donant com a resultat que es prefereix el manteniment dels acords actuals, el conegut com a statu quo. Aquesta proposta seria acollida per un 40% en el cas dels nacionals i un 35% dels residents.