El PSC valora les oportunitats del món rural a la jornada ‘Lo rural és vida’

A la jornada s’han valorat les oportunitats que ofereix el món rural

temps lectura-Temps de lectura: 2 minuts

Aquest dissabte dia 4 sota el lema “Lo rural és vida”, el PSC ha organitzat, a Godall, una jornada on s’han valorat les oportunitats que ofereix el món rural. Per aconseguir-ho és imprescindible què els serveis públics bàsics estiguin garantits.

La jornada ha contat en la participació de Paco Boya, secretario general para el Reto Demográfico del MITECO, el subdelegat del govern Santiago Castellà, la presidenta de FADEMUR, i la Rosa Ma. Ibarra, secretaria del Món Agrari del PSC, així com tot un seguit d’empresàries i empresaris del món rural que ha aportat la seva experiència i les seves inquietuds per tal que els seus negocis puguin servir com a referència a l’hora d’iniciar una activitat als municipis rurals.

El paper de les dones és clau, si volem assegurar la pervivència dels pobles. Si es queden les dones el poble es manté viu. Durant anys han tingut un paper secundari en l’economia, ja que moltes d’elles estaven relegades a acompanyar en el negoci que era de l’home, i al paper de cuidar als fills i els avis, quan de fet també feien les tasques pròpies del camp. Fins i tot, a igual treball no han tingut el mateix sou. Aquí la ‘Titularitat Compartida’ del negoci familiar és imprescindible perquè comparteixen els mateixos drets que els marits pel mateix treball.

Per tant, s’han de crear oportunitats laborals pels joves i les dones perquè això comporta independència econòmica què fa que no hagin de marxar fora. És necessari que agafin les regnes del negoci, i l’administració els ha d’ajudar i incentivar. Durant un temps, d’aquí el despoblament rural, s’ha cregut que eren territoris marginals on l’únic important era que eren territoris destinats solament a la producció d’aliments, o bé perquè eren imprescindibles des d’un vessant ambientalista. Aquest paradigma per sort està canviant, i per això cal que les administracions s’hi esforcin a ajudar als pobles petits.

La sostenibilitat de les ciutats també depèn del món rural perquè és arrelament al territori. S’han d’eliminar les esquerdes entre medi rural i urbà perquè és imprescindible la cohesió territorial i social com a element essencial d’una societat avançada si volem un país on tots tinguem les mateixes oportunitats i ens puguem guanyar la vida indistintament del lloc on vivim.