Dijous, 25 d'abril de 2024
És notícia

2 pagesos troben 2 bombes de la Guerra Civil a l’Ebre

Avatar photo

La Guàrdia Civil ha hagut de fer una detonació segura dels artefactes per evitar explosions accidentals

La Guàrdia Civil ha localitzat a la Terra Alta tres projectils d’artilleria i dues granades de morter de la Guerra Civil. El Grup d’Especialistes de Desactivació d’Explosius (GEDEX) va detonar-los de forma segura i controlada.

 

Els artefactes van ser localitzats a finals de gener quan dos pagesos feien les seves activitats quotidianes dedicades a labors agrícoles i van avisar la Guàrdia Civil, que va establir el perímetre de seguretat per evitar possibles danys personals i va poder certificar la troballa.

 

Es tractava d’un projectil d’artilleria del calibre 155 mm al terme municipal de Bot, i en el cas del Pinell de Brai de dues granades de morter Valero de 81 mm i dos projectils d’artilleria, un de 105 mm i un altre de 65 mm.

 

A causa d’aquestes circumstàncies, el material presentava un avançat estat d’oxidació, per la qual cosa augmentava el perill de manipulació indeguda. Els agents van traslladar els artefactes a un lloc segur, evitant riscos per a persones, animals o bens, on van procedir a la seva destrucció de manera controlada.

 

La majoria d’aquest tipus d’artefactes explosius continuen actius. És a dir, que els components d’iniciació i de càrrega explosiva romanen “intactes” al seu interior i, a més, el pas del temps i les condicions nul·les de conservació els fan més perillosos.

 

És per això que es desaconsella totalment qualsevol mena de manipulació. Des de Guàrdia Civil es recorda a la ciutadania que no està permesa la tinença, la compravenda, ni el col·leccionisme d’artefactes explosius o municions de guerra.

 

També es reitera que, en cap cas, no s’han de manipular els enginys explosius, i cal avisar immediatament les autoritats per evitar possibles danys.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

2 nens morts i 6 ferits en xocar un bus contra una guarderia

Notícia següent

La Biblioteca de Palafrugell acull l’exposició Taques de Lis Arnau

Notícies relacionades