S’inicien els tràmits per declarar els terrenys del nou hospital com a zona de règim especial de flux preferent

Avatar photo
L’informe de l’arquitecte, Sebastià Jornet, conclou que el 75% dels terrenys edificables a Tortosa són inundables

Aquest matí s’han presentat els resultats de l’esperat informe que l’Ajuntament de Tortosa havia encarregat a l’arquitecte, Sebastià Jornet, d’acord amb l’avaluació de les condicions dels terrenys del pla parcial del Camí de Roquetes, en els quals està previst que s’hi construeixi el nou hospital comarcal de les Terres de l’Ebre.

Així doncs, l’alcalde de Tortosa, Jordi Jordan, ha informat que l’estudi ha conclòs que, geogràficament, Tortosa és un municipi molt ric, ja que estem envoltats pels Ports de Beseit, per les muntanyes de Mig Camí i del Coll de l’Alba i que, històricament, els ibers van assentar-se en aquest punt estratègic a la llera del riu. Però, al llarg dels anys, la ciutat ha anat creixent cada cop més fent que a la riba esquerra el creixement estigui molt limitat per la seva topografia, mentre que la dreta es vegi afectada pel risc a la inundació, a causa dels embassaments i les futures crescudes del riu Ebre.

Per tant, tenint en compte totes aquestes característiques, la ciutat ja no pot continuar expandint-se cap a zones que no siguin inundables perquè es tractaria de zones que estan protegides i exemptes de l’acció humana. Si es posen en valor els terrenys restants, pertanyents al nucli urbà del municipi i voltants, possibles per a ser edificats, més del 75% d’aquests serien sòls ubicats en zones de flux preferent del riu Ebre

Per aquest motiu, i acollint-se a l’article 9, apartat 4 del reglament de domini públic hidràulic, sol·liciten que incloguin el municipi de Tortosa al règim especial de flux preferent, igual com s’ha fet amb anterioritat a municipis propers al riu com Deltebre o Sant Jaume d’Enveja.

Ara, el govern durà l’informe a debat i a aprovació a la propera sessió plenària de caràcter extraordinari la setmana vinent. A partir d’aquí, la tramitació s’elevarà a la Comissió d’Urbanisme de les Terres de l’Ebre (CUTE), que haurà de respondre en un màxim de tres mesos. La CUTE haurà de demanar també un informe vinculant a la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (CHE) i a Protecció Civil, que hauran de respondre en el termini d’un mes.

Però, això no és tot, ja que als futurs terrenys del nou hospital s’hi troba una parcel·la indivisa, de la qual falta adquirir-ne un 25%. A més, cal recordar que també s’ha de fer una modificació puntual del POUM per passar els actuals terrenys de sòl residencial a sòl per a equipaments sanitaris.

Pel que fa al possible risc d’inundació que podrien sofrir els terrenys del nou hospital en un futur, l’estudi planteja incorporar una major precisió que permeti anticipar amb major detall l’impacte d’una potencial inundació per crescudes del riu; així com garantir una gestió més eficient dels embassaments i incorporar la tecnologia aplicada a la teledetecció.

L’informe de l’arquitecte Jornet té més de 80 pàgines i s’ha centrat en l’anàlisi del territori des de diversos vessants: la idoneïtat territorial, la urbanística, la de dotacions d’equipaments per al territori, la topogràfica, la del règim inundable del riu i els tots aquells condicionants territorials i mediambientals. Posant especial èmfasi en el fet que aquests terrenys són els més òptims a l’hora de disposar d’un centre hospitalari proper i fàcilment accessible per als habitants d’arreu de la comarca.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Mor un noi de 29 anys celebrant el seu compromís i l’embaràs de la seva futura dona

Notícia següent

Amposta signa convenis de col·laboració amb 18 entitats esportives

Notícies relacionades