Dimarts, 22 d'abril de 2025
És notícia

GastroMar l’Ampolla les jornades gastronòmiques

Avatar photo
En la seva quarta edició, l’esdeveniment valorarà el patrimoni culinari i reivindicarà l’equilibri entre l’avantguarda i la tradició

Els pròxims dies 3, 4 i 5 de març, l’Ampolla tornarà a  convertir-se en l’epicentre de la cuina marinera i de les Terres de l’Ebre amb la celebració de  la quarta edició de GastroMar l’Ampolla. Les jornades professionals gastronòmiques i  científiques, organitzades per l’Ajuntament de l’Ampolla amb la coordinació de la Fundació  Alícia i Repicat Sc, són les úniques dedicades exclusivament als productes de la mar, la  sostenibilitat, la pesca i els productes de les Terres de l’Ebre, des d’un punt de vista científic  i culinari. Enguany, GastroMar l’Ampolla arriba, a més, amb l’objectiu de valorar i  reivindicar el nostre patrimoni culinari i gastronòmic. 

Pocs mesos abans que Catalunya llueixi la distinció de Regió Mundial de la Gastronomia,  GastroMar l’Ampolla 2024 vol posar el focus en la cuina tradicional, aquella basada en  receptes ancestrals que s’han mantingut al llarg dels anys gràcies als cuiners i cuineres del  nostre país. Una tradició que també es manté viva en plats que els xefs d’avui dia saben  reinterpretar en elaboracions modernes i d’avantguarda. Així, GastroMar l’Ampolla 2024 demostrarà la gran vàlua que representa l’equilibri entre modernitat i tradició amb plats  molt emblemàtics de la cuina marinera. “Buscarem l’equilibri entre el passat i el present de l’empremta de la història i de la cuina tradicional i clàssica del peix  tant en l’àmbit restaurador com popular”, segons els organitzadors.  

D’aquesta manera, i com és habitual, GastroMar l’Ampolla reunirà en el seu escenari grans  xefs d’arreu del territori, que seran els encarregats d’oferir sessions de cuina en directe.  Enguany, serà una edició molt heterogènia, amb figures de la cuina professional de la talla de  Gessamí Caramés (Meleta de Romer, l’Ametlla de Mar), Vicent Guimerà (L’Antic Molí* i  estrella verda, Ulldecona), Joan Bosch (Can Bosch*, Cambrils), Marc Gascons (Els Tinars*,  Llagostera; Bell-Lloc, Santa Cristina d’Aro; i L’Informal, Barcelona); Miquel García (Terrassa  Terramar, Llafranch); o el flamant Cuiner de l’Any, Martín Comamala (539 Plats Forts,  Puigcerdà).  

La veterania i la mestria arribaran amb figures de la cuina tradicional com ara el gran Jean  Louis Neichel, xef del desaparegut restaurant Neichel** de Barcelona, que cuinarà el seu  mític “Lenguado Mario”, inspirat en la “nouveau cuisine”; els germans Jaume i Josep Font,  fundadors i antics propietaris del restaurant Sa Punta, de Pals (Girona), que oferiran una  sessió de cuina amb plats històrics del mar i muntanya de l’Empordà, com ara els calamars  farcits i un lenguado “meunier” fet a la sala; i la cuinera Aida Reverté, del restaurant Les  Palmeres (Les Cases d’Alcanar), que prepararà un plat de l’àvia, un suquet amb cabuts i  betes.  

En aquesta edició, a més, GastroMar l’Ampolla també oferirà cuina marinera càntabra, de  la mà del xef Nacho Solana, quarta generació al front de l’emblemàtic restaurant La Bien  Aparecida*, Ampuero (Cantàbria).  

Debats, col·loquis i ciència  

A més de cuina en directe, GastroMar l’Ampolla ofereix molt més. Ofereix debat i  coneixements al voltant dels productes de la mar, així com altres ingredients del territori.  Posarà sobre la taula “els temes que preocupen i ocupen a la gent del mar; temes com ara  com continuar apostant per la sensibilitat envers el sector, promocionar el peix de llotja, donar  visibilitat a pescadores i pescadors i a les arts de pesca sostenibles, l’aqüicultura de peix i  marisc, i la cuina i gastronomia basades en el producte marítim”.  

Així, en aquesta edició, es tornarà a comptar amb els coneixements culinaris i científics del  xef Marc Puig Pey, de la Fundació Alícia. Les expertes pescadores, peixateres i cuineres  de l’Associació Catalana de Dones de la Mar vindran per oferir una ponència i una sessió  de cuina en directe amb peix de llotja, reivindicant l’ús d’espècies poc conegudes a taula, i el  peix de temporada. I també es comptarà amb el col·lectiu GALP Terres de l’Ebre/Mar de  l’Ebre (Grup d’Acció Local Pesquer), i de Toni Massanés, de la Fundació Alícia.  

Amb aquest format que es manté en les últimes edicions, es pretén veure i viure com les  cuineres i cuiners treballen en directe, amb els productes que la part acadèmica i científica  defensen i promocionen, per les seves particularitats i possibilitats culinàries i gastronòmiques  mentre es debat sobre el present i futur de tot plegat.

GastroMar l’Ampolla 2024, que se celebrarà com és habitual a l’Hotel Flamingo de  l’Ampolla, es podrà seguir en directe via streaming pel canal de YouTube GastroEvents i  per TV al Canal Terres de l’Ebre. En tot cas, són jornades obertes a tots els públics, i més  especialment, als estudiants i professionals de la cuina, que podran intervenir i interactuar  amb els xefs i conferenciants.  

GastroMar l’Ampolla, tot un referent en la cuina marinera  

GastroMar l’Ampolla és un esdeveniment referent i pioner en aquest gènere i perfil d’actes.  Nascudes ara fa quatre anys, les jornades gastronòmiques, a més del reconeixement propi  que l’avala gràcies a les entitats i institucions que hi participen, van ser mereixedores del  premi Catalonia Hub Seafood 2022, a la Fira Internacional Seafood Expo Global & Seafood  Processing Global. 

Els seus objectius principals són fomentar l’ús i consum dels productes mariners,  especialment els del Delta de l’Ebre, promocionar el peix de llotja i de baix cost, i debatre amb  científics, biòlegs i especialistes sobre aquests productes, i temes com l’alimentació  responsable, la cuina d’aprofitament, sostenible, saludable i familiar. Així com donar visibilitat  i potenciar la cuina en directe i demostracions per part de xefs, cuineres i cuiners d’arreu,  d’elaboracions de plats i receptes tradicionals recuperades, modernes i avantguardistes,  utilitzant aquests productes.  

En aquestes jornades gastronòmiques es tracten temes relacionats amb la cuina marinera i  la cuina a bord, però també de la sostenibilitat de la mar, i del valor que tenen espècies de  peix de llotja menys conegudes pel consumidor, i poc habituals a les cartes dels restaurants.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Tot a punt per a celebrar el Carnaval a Reus

Notícia següent

Un estudi visibilitza els homes igualitaris

Notícies relacionades