Dimecres, 21 de maig de 2025
És notícia

Les Festes de la Cinta incorporaran, per primera vegada, la figura dels hereus

Avatar photo
Les associacions i entitats de la ciutat podran presentar hereus i hereus infantils a les festes majors d’aquest 2024

Tortosa ha estat sempre una ciutat molt conservadora amb les seves tradicions i la historiografia local recull l’existència de les pubilles a les Festes de la Cinta des del 1883. Aquesta tradició, que forma part de l’Inventari del Patrimoni Cultural Immaterial de les Terres de l’Ebre, lluny d’eradicar-se, al llarg dels anys va anar a més arribant a incorporar les pubilletes infantils i batent rècords absoluts de participació, sobretot, l’any previ i posterior a la pandèmia.

Són molts els municipis que fa uns quants anys van començar a fer el pas per actualitzar-se en els costums de la societat del segle XXI i incorporar també els hereus i hereus infantils als actes de representació de la ciutat de les seves festes majors.

L’hereu i la pubilla són, de fet, el símbol d’una tradició folklòrica que ens remunta a finals del segle XVIII i principis del XIX, quan el Dret Civil Català contemplava l’existència d’aquesta figura en les famílies catalanes com a hereu o hereva del patrimoni familiar a aquell fill o filla de major edat.

Alguns municipis, com Amposta, s’han mostrat partidaris d’acabar amb l’ús d’uns personatges estereotipats del segle passat que consideren que ja no tenen cabuda a la societat contemporània per implantar, simplement, la figura del o la representant de la ciutat per a cadascuna de les associacions o entitats.

El consistori tortosí ha volgut sumar-se al carro de la inclusió, incorporant les figures, fins ara inexistents, dels hereus i els hereus infantils, però fent-ho des de la vessant de conservar els noms i les tradicions catalanes. Així ho ha comunicat aquest matí l’alcalde de Tortosa, Jordi Jordan, i la regidora de Festes, Dolors Bel, en una roda de premsa.

Així doncs, Jordan ha emplaçat a totes aquelles entitats i associacions que configuren el nodrit teixit associatiu dels pobles i barris de Tortosa que s’animin a incorporar aquesta figura que entrarà en vigència a partir de l’edició de les Festes de la Cinta d’aquest 2024. Per fer-ho, igual que ja passava amb les pubilles i pubilletes, tindran temps fins al 30 d’abril per presentar-los.

En aquesta edició, hi podran participar aquells nois nascuts entre el 2015 i el 2017 i aquells nens nascuts entre el 2006 i el 2008. Així mateix, el consistori també adreçarà unes cartes explicant els canvis a cadascuna de les entitats i, pròximament, es donaran a conèixer els detalls de com ha de confeccionar-se la indumentària tradicional masculina a través d’uns dossiers que es podran consultar al mateix Ajuntament. Els trets característics d’aquest vestit masculí són: camisa blanca, armilla, calçó, mitges blanques i espardenyes d’espart.

El seu paper serà exactament el mateix que el del gènere femení: representar la ciutat als actes en què se’ls requereixi i representar les entitats o associacions sota les quals es presenten durant tot un any. A més, també s’escolliran per votació popular l’hereu major i l’hereu infantil major que seran les figures equivalents a la Reina i la Reina infantil de les festes. 

Ara bé, davant d’aquest anunci, fa falta saber quines seran les reaccions que vinguin per part del clergat, tenint en compte que, en el cas particular de Tortosa, aquesta figura ha estat molt vinculada també als actes litúrgics organitzats per la Reial Arxiconfraria de Nostra Senyora de la Cinta com, per exemple, la presentació de les pubilles i pubilletes a la Mare de Déu de la Cinta.

De moment, però, la regidora ha garantit que no hi haurà alteracions històriques, ja que a Tortosa hi ha el costum d’imposar una banda grana i lliurar la insígnia de l’Ordre de l’Aixa, dos emblemes indiscutibles del poder que tenien les dones a la ciutat, recollits en documents diversos des del segle XVI, a les pubilles i pubilletes. Per tant, caldrà veure quina serà l’alternativa ideada per als casos dels hereus i dels hereus infantils.

Altres municipis ebrencs que ja han incorporat la figura dels hereus i dels hereus infantils a les festes majors són: Aldover, Amposta, Xerta, l’Aldea, l’Ampolla, Sant Jaume d’Enveja, Ascó o Gandesa.

Finalment, destacar també que s’ha informat que la junta de govern local de l’Ajuntament ha acordat la licitació de la direcció tècnica de la Festa del Renaixement i de les Festes de la Cinta, per tal de dotar de més múscul aquestes àrees.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Els joves tarragonins informats sobre alcohol i drogues en segueixen consumint

Notícia següent

Tarragona a punt per celebrar 10 dies del millor tenis de taula espanyol

Notícies relacionades