Adam Tomàs: “Volem fer barris atractius perquè els joves s’hi quedin a viure”

La façana fluvial s’ha convertit en una de les imatges més atractives d’Amposta en els últims anys. A més, la potenciació de les rutes ciclables i la renovació de tots els pluvials completen el que segurament són les principals banderes de l’actual consistori. Parlem amb l’alcalde ampostí, Adam Tomàs, perquè ens expliqui com avancen tots aquests projectes i com han afectat els diversos contratemps d’aquest mandat a l’actuació del govern.

 

Sortim d’un estiu sense restriccions. Quina valoració en fa?
No hi ha hagut cap acte on no hi hagi hagut una afluència de públic molt gran i això que ha fet molta calor. Hem tingut actes de tota mena: infantils, musicals, culturals i inclús taurins. En fem una valoració molt positiva. A més, tot ha sigut molt cívic. Hem implementat un sistema de gots reutilitzables i això canvia la imatge després d’una festa.

 

En el cas d’Amposta, els Fons Next Generation van molt enfocats en el turisme sostenible. En què consisteixen aquests projectes i quan es podrien aplicar?
Participem de tres projectes en els plans de sostenibilitat turística, dos dels quals ja s’han atorgat. Un és la Via Verda, que ens han donat 5 milions d’euros i participem juntament en Tortosa, Roquetes i La Ràpita. Això lliga amb un de 2 milions d’euros que és un catamarà amb plaques solars on també es poden pujar bicicletes. El tercer, que encara no està resolt, comptaria amb al voltant d’1 milió d’euros i és l’EuroVelo 8, que és un projecte europeu de ruta ciclada per la Mediterrània. Entraria pel pont penjant i aniria fins a Freginals. Tot configura un projecte turístic vinculat a la navegabilitat fluvial i al cicloturisme. Es tracta de fer passar la Via Verda per davant de la zona del Castell i també del vaixell perquè puguin pujar i fer trams diferents.

 

Tota la zona de la façana fluvial era un dels grans projectes de mandat, en quin estat es troba?
És un projecte molt viu i dinàmic. Des de la zona de la descàrrega fins al Club Nàutic hi ha pràcticament un quilòmetre de façana fluvial. El fem a trossets i el proper és la Capella de Santa Susanna, amb la idea de buidar tota la runa, ficar un ascensor i fer-la visitable. D’altra banda, de cara ja al pròxim mandat hi ha la creació d’un espai que aglutini la plaça del Poador, la plaça de Fidel i un aparcament. Hauria de quedar tot com un espai que doni continuïtat al projecte de façana fluvial. Actualment, la part més bonica de la ciutat la tenim convertida en un aparcament (al costat de l’Ajuntament) i això ho hem de canviar. Haurà de ser un espai per gaudir davant del riu. Com he dit, és un projecte que anem fent pas a pas. Per exemple, ara comprem el Molí de Miralles, que és la casa més antiga i dona a la façana fluvial.

 

Haurà de ser la senya d’identitat d’Amposta.
Exacte. Crec que ja ho és. Quan la gent ha vist la façana fluvial il·luminada, veu que pot configurar un atractiu molt bonic. Es veu la magnitud del que volem fer.

 

A l’últim ple van aprovar la modificació pressupostària amb gairebé 720.000 € més. Què suposa aquest canvi?
Bàsicament, va ser per acabar de complimentar partides i esprémer el pressupost. Sempre fem una última modificació per rascar tot allò que sabem que no es gastarà i el romanent. La principal partida és el projecte de Fires. L’espai 1 d’Octubre era inundable i una de les partides importants va ser precisament per tirar endavant els pluvials que resolen uns problemes que tenia Amposta històricament. Ara les fires les farem un parell d’anys en carpes provisionals i de forma gratuïta perquè són extraordinàries i fa dos anys que no les fem.

 

És complicat explicar aquesta feina tan poc visible que es fa sota terra amb els pluvials?
Fa molt de temps que l’estem explicant. Quan vam entrar, Amposta no tenia taxa de clavegueram i cementiri, la qual cosa feia que no hi haguera inversions en aquests àmbits. Ens hem trobat amb al voltant de 10 milions d’euros de clavegueres per fer i els nínxols que estan caient. Costa de contar que no podem invertir més diners per fer més voreres i asfaltar perquè estem destinant molts recursos en clavegueres.

 

Un dels barris on es veuen més clarament aquestes transformacions és el del Grau. Podríem dir que és el que ha canviat més durant els seus mandats?
Hem actuat igual a tot arreu amb equipaments i asfaltat. És cert que al barri del Grau venim d’actuacions al mandat passat com la compra d’unes cases per convertir-les en un parc infantil o la creació d’un gimnàs en el col·legi. A més, hem fet molta supressió de les barreres arquitectòniques perquè abans a una persona amb cadira de rodes li era impossible anar del Grau al centre. Volem fer barris atractius perquè la gent jove s’hi quedi a viure en lloc d’anar-se’n a les zones residencials.

 

La inflació ha provocat canvis als últims mesos?
Més que als últims mesos, sobretot comportarà saber com tanquem el pressupost del 2022. Hem fet modificacions per complementar partides com la de la llum o del material de brigada. A més, el que abans asfaltaves amb 100.000 € ara costa 150.000 €. Amb els mateixos recursos fas menys. Soc optimista i, com l’Estat s’ha vist beneficiat pels ingressos d’IVA, espero que augmenti la seva participació en els tributs dels ajuntaments. Si no, no ho aguantarem.

 

Ja han avançat alguns detalls del nou recinte firal. Quan veurem un projecte que matisi totes les informacions que s’han donat fins ara?
Aviat presentarem el projecte de l’espai. La idea és que tingui una estació d’autocaravanes, dos pavellons de 1.500 m2 cadascun i algunes pistes poliesportives. També hi anirà molta zona verda perquè quedi integrat al Parc dels Xiribecs i s’urbanitzarà la vorera. Crec que la presentació d’això la tindrem el mes que ve, mentre que el projecte dels dos edificis el desenvoluparem el 2023. La seva construcció no la veig abans del 2025. Quedarà un espai molt potent.

 

Aquest 2023 tornarà a ser alcaldable per ERC. Els contratemps de la pandèmia l’han empès a fer aquest pas?
No he volgut que se centrés en això perquè no diguin que utilitzo la covid com a excusa. Si no hi hagués hagut covid, crec que hauria pres la mateixa decisió. És veritat que no ens ha permès gestionar un relleu i tampoc voldria ficar en risc l’èxit d’Esquerra a Amposta. No deixaré penjat el projecte d’Esquerra, m’agradaria fer-ho amb garanties que el projecte té una continuïtat. Em poden dir que he incomplert el meu compromís. Ho assumiré si la ciutadania valora que no m’hagués hagut de presentar. De la mateixa que vam assumir un resultat històric el 2015 i el 2019, entomarem també amb dignitat si el 2023 no ens donen suport.

 

Encara que això no l’hagi empès a tornar-se a presentar. Quines coses li hauria agradat acabar o començar aquest mandat?
Moltes. A vegades porto una mascareta a la butxaca per quan algú em diu que no hem acabat res. Els hi ensenyo i els hi pregunto si se’n recorden. Precisament, hem sigut un dels ajuntaments reconeguts com els que millor hem gestionat la covid. D’altra banda, l’impacte de la guerra també ens ha fet perillar algunes obres. Tenim per acabar l’espai dona, el pàrquing de l’hospital comarcal, el vaixell catamarà o la plaça al carrer Miralles. Són petites actuacions que no sé si podrem fer.