Tomasa Espelta Casanova, Josefina Victòria Nofre Serra, Pepeta Segura Tenesa i les seues filles Rogelia Sebastià Segura i Maria Sebastià Segura, Pilar Torta Múria, Cecília Dorita German Cabanes, Luciene Porres Balada i Teresita Ferré Porres, van ser les primeres llevadores d’Amposta. Conegudes popularment com a comadrones o madrines, eren dones amb una gran tasca social i sanitària, encarregades d’assistir els parts. Formades sovint de forma autodidàctica, a través de l’aprenentatge pràctic i les tradicions familiars, les llevadores d’Amposta eren reconegudes per la seva experiència i saviesa, que passava de generació en generació. Moltes anaven a obtenir el títol a l’hospital Clínic de Barcelona.
Des de dilluns 5 de maig, Dia Internacional de les Llevadores, les llevadores tenen una plaça en el seu honor. És la plaça de les Llevadores d’Amposta, just al davant del Casal Cívic de Gent Gran Ruiz Salgado. Teresita Ferré, coneguda com a Teresita la Madrina i l’última d’aquesta saga de llevadores, va ser l’encarregada de destapar la placa en un acte on van assistir també familiars de totes les altres llevadores.
L’alcalde d’Amposta, Adam Tomàs, va voler posar en valor l’exercici de memòria històrica que suposa fer un reconeixement així. “Des de la regidoria de Cultura i Memòria Històrica es vetlla per posar en valor la història de la nostra ciutat i la tasca de totes aquelles dones que van dedicar la seva vida a portar la vida al món n’és una mostra, en una època i un entorn rural que no era tan fàcil com actualment”, va expressar. Per la seva banda, Teresita la Madrina va tenir un record per a totes les seves companyes i les dones que la van presidir en l’exercici de la professió.
La proposta de tenir una plaça de les Llevadores va ser a petició de l’Associació de jubilats i pensionistes de la ciutat, que va ser validada per la Comissió del Nomenclàtor de la ciutat i aprovada en ple.
Codi QR amb més informació
La placa de la plaça de les Llevadores d’Amposta és la primera del municipi que porta un codi QR per poder anar a una pàgina web on hi ha informació sobre les llevadores.